Articles Relacionats El Perfil “A vegades, has de prendre decisions que no són fàcils d’explicar”

“A vegades, has de prendre decisions que no són fàcils d’explicar”

Ferran Bel, exalcalde de Tortosa i diputat del Pdecat al Congrés

 

 

El passat mes de febrer, Ferran Bel va anunciar que deixava l’alcaldia de Tortosa. En aquesta entrevista, parlem de les seves impressions més personals durant la seva trajectòria política a la capital del Baix Ebre.

 

Què ha estat el millor del que ha après en l’exercici del càrrec d’alcalde?

Conèixer molt millor la teua ciutat i, sobretot, la seua gent. Encara que quan optes a ser alcalde i inclús quan ets regidor –jo havia estat regidor de l’oposició–, et fas una idea del que és la ciutat des d’una perspectiva molt diferent, l’acostumes a percebre d’una forma especial.

 

I el pitjor?

Han estat els moments d’incomprensió. A vegades, has de prendre decisions que no són fàcils d’explicar i d’altres, veus que les explicacions que dones no s’entenen o no es volen entendre. Això et genera moments de frustració. En tot cas, prefereixo recordar els moments bons més que els dolents. He tingut uns anys molt durs, amb una crisi econòmica molt dura en què hem vist que molta gent patia però que no podies donar-los solucions a nivell integral.

 

A nivell de país s’han pres algunes determinacions que alguns hem recolzat i que estan tenint unes conseqüències que no són pròpies de l’Europa del segle XXI

 

Quin és el seu racó predilecte de Tortosa?

En tinc molts. Si n’he de triar un,  situat al nucli antic, trio la plaça de l’Absis de la Catedral.

 

Durant el seu mandat, s’han descobert les restes més antigues de la ciutat romana de Tortosa. Com imagina la Tortosa del futur?

El concepte que tinc de la ciutat del futur l’hem estat treballant al llarg d’aquests últims anys: amb un nucli antic posat en valor, recuperat, on hi estiguin passant les coses importants de la ciutat, honorant la nostra història i a nosaltres mateixos. M’imagino una ciutat moderna, on la tecnologia que s’aplica és en benefici dels nostres conciutadans. A la vegada, la veig com una ciutat capital de les Terres de l’Ebre però també capital del sud del Principat on el turisme i la indústria han de tenir un desenvolupament més potent que el que han tingut i, per això, les infraestructures de comunicació són contundentment bàsiques.

 

 

Si hagués de posar banda sonora al seu mandat, quina seria la que triaria?

M’ho van preguntar al principi de ser alcalde i en aquell moment en vaig triar una que és una mica antiga però crec que ho reflecteix molt bé: ‘My way’ de Frank Sinatra. Durant la meva vida professional, personal i política aplicada a la meva ciutat he intentat fer les coses a la meva manera i buscant complicitats i sempre que he tingut l’oportunitat de poder-ho implementar, m’he sentit molt afortunat.

 

Què podrà aportar a Tortosa i a les Terres de l’Ebre des del Congrés dels Diputats?

A ningú se li escapa que la relació de Catalunya amb l’estat espanyol passa uns moments molt complexes i amb falta d’entesa. La meva posició i la de la meva formació política no canviarà, i tampoc pretenc que canviï la dels altres partits, però sí que hem d’intentar trobar punts d’encontre. A mi m’agradaria contribuir a desencallar algunes qüestions que són força importants per al territori a nivell de Tortosa i de la resta de les  Terres de l’Ebre.

 

Ha pensat en abandonar la política en algun moment?

Sí. Sens dubte. A més, jo abans d’estar-hi pensava que en política només hi havies d’estar una temporada i després, tornar a la teva activitat professional. És el que faré després de setze anys en diferents graus de responsabilitat i d’haver-ho viscut tot molt intensament.

 

I en el context actual que estem vivint, ha sentit por en algun moment?

La veritat és que m’he plantejat molts escenaris possibles que mai abans m’haguessin passat pel cap. Potser no sensació de por però he hagut d’anar a declarar a la fiscalia, al Tribunal Suprem, i quan veus tot el que està passant i que hi ha gent que no entens què fa a la presó, et fa respecte. No he tingut mai por en aquest sentit però és evident que a nivell de país s’han pres algunes determinacions que alguns hem recolzat i que estan tenint unes conseqüències que no són pròpies de l’Europa del segle XXI.

Deixa un comentari