Articles Relacionats El Perfil “La curiositat no es pot perdre mai”

“La curiositat no es pot perdre mai”

Foto: Josep Piñol

 

Jaume Rocamora i Cardona (6 de juliol de 1946, Tortosa), pintor català d’àmbit internacional, ha estès la seva obra arreu d’Espanya i del món. És un d’aquells artistes que naix amb l’art a dintre. Ja des de ben petit, l’any 1956, va començar la seva formació a l’Escola d’Art de Tortosa, on va deixar fluir la seva curiositat per l’art, curiositat que assegura que tots tenim a dins i que és imprescindible per créixer com a artista i com a persona. Anar a l’Escola d’Art va ser per a ell com obrir una finestra al món, una experiència enriquidora i molt excitant. Encara avui dia, tot i no estar matriculat de forma oficial, continua vinculat a l’escola i la sent com casa seva.

 

L’any 1966 va realitzar la seva primera exposició individual al Cercle artístic de Tortosa. El mateix any va estar per primer cop a París, on va connectar amb el món de l’art internacional. Des d’aquell moment, ja no ha deixat mai de viatjar. Si alguna cosa queda clara, és que Rocamora s’ha convertit realment en el pintor de reconeixement que és rodant pel món, fent molt bons amics de països diferents i exposant constantment arreu d’Europa. Sempre de la mà de la seva companya més fidel, la seva dona, amb qui ha compartit cada experiència i qui assegura haver gaudit tant o més que el propi artista d’aquesta trajectòria. La seva obra ha estat en països com França, Itàlia, Estats Units, Anglaterra, Alemanya o Holanda, entre d’altres llocs.

 

Rocamora ha crescut amb cada conversa, assegut en un restaurant d’un lloc del món diferent, amb persones noves, de diferents nacionalitats que al final, parlaven el seu mateix idioma, el llenguatge de l’art. Assegura molt fermament que el fet humà de descobrir altres persones que en el fons són igual que tu, tenen els mateixos ideals de bellesa i d’obra ben feta, és la part més bonica i gratificant, fins i tot més que fer un bon quadre. És gràcies a ells que Rocamora ha pogut portar el seu art arreu del món, arribant fins i tot a exposar al The New York Art Book Fair (Nova York) l’any 2010. També museus com el Tate Modern (Londres) o fins i tot al Japó tenen alguna de les seves obres entre la seva col·lecció.

 

 

L’artista es declara incapaç de definir el seu estil, ja que ha anat evolucionant al llarg de la seva trajectòria, i assegura que el seu camí encara no ha acabat. Va passar del tractament més acadèmic dels paisatges , fins una pintura més geomètrica que ha estat desenvolupant i exprimint intensament. L’any 1978 va presentar a l’Ateneu de Barcelona Els Cartons i Rocamora, on va iniciar la seva trajectòria des de l’abstracció geomètrica. Ha exposat també en altres espais importants de Catalunya com a Arts Santa Mònica, al Museu de Montserrat o la Fundació Vila Casas, i també a la resta de l’Estat espanyol.

 

El fet humà de trobar-te persones que en el fons són igual que tu és fins i tot més gratificant que fer un bon quadre

 

El que si que té clar, amb 71 anys, és haver dimitit de fer de cortesà de galeria d’art professional, deixant aquest càrrec a les generacions més joves. Rocamora assegura que les galeries són fonamentals per al coneixement de l’art, però assegura també que comporten una sèrie de compromisos, obligacions i problemes que ell ja ha deixat enrere. El seu principal problema ara mateix és presentar-se davant un paper en blanc i decidir que fer amb ell. Res més.

 

Actualment se sent molt còmode treballant amb museus i universitats, gaudint en especial d’aquestes últimes. El contacte amb persones d’un alt nivell intel·lectual alimenta la seva curiositat i l’inspira a continuar aprenent, perquè després de tota la seva llarga trajectòria, Rocamora assegura que aquí no ha acabat tot. «El que no es pot perdre mai és al curiositat i la il·lusió».

 

 

Obres que formen un col·lecció única de tota la trajectòria de l’artista.

‘Proposta per a una col·lecció’, la nova exposició de l’artista Jaume Rocamora que s’inaugurarà el proper 3 de març, comissariada i produïda pel Museu de Tortosa. Una mostra formada per una quarantena d’obres datades entre els anys 60 i l’actualitat que creen una col·lecció única de tota la trajectòria de l’artista. La pintura, el collage, el dibuix, el gravat i els llibres d’artista formen part de la mostra, que presta una atenció especial a les obres inèdites.

 

 

Rocamora va ser tot un pioner en els nus als anys 70, una revolució en aquella època que va impedir que la majoria d’ells veiessin la llum. En aquesta ocasió, l’artista ens obre la porta a la seva part més amagada. El plat estrella de l’exposició són dos obres inèdites. La seva obra més conceptual, els 36 són 36: 36 retrats de 36 cm cadascun. I, qui són els 36? Els 36 tortosins que van entrar a Mauthausen. Un conjunt abstracte en el que el pintor es va atrevir a dibuixar els tortosins sense mai haver-los conegut. Davant mateix dels 36 són 36, mirant-los fixament, trobarem els retrats de l’avia de Rocamora. Ella, tranquil·lament, els observa. I no els observa envà, hi ha un motiu més profund amagat. Entre els 36 tortosins es troba un dels seus fills. Aquesta disposició de l’obra en petits conjunts té com a objectiu propiciar el diàleg entre les peces de diferents cronologia.

 

 

La segona obra inèdita és Teles e Draps e Vent de Dalt. Línies horitzontals obliqües que creen la unió entre la pintura i la música, generant figures com si de pentagrames es tractés, reflexionant sobre els límits plàstics de la línia. Aquesta obra és una de les col·laboracions amb el músic Josep Bagès, qui l’utilitza com a imatge per a la seva nova òpera.

 

 

 

Deixa un comentari