Els paisatges que abracen la vila de Tivissa han estat habitats des de molt antic. Així ho demostren, per exemple, les pintures rupestres localitzades en diferents coves i abrics, declarades Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 1998

 

 

La petjada que va marcar més aquest territori, però, va ser la ibera. El vestigi més destacat que en queda d’aquest període és la ciutat del Castellet de Banyoles, situada a sis quilòmetres del municipi, i considerada un dels jaciments ibers més importants de Catalunya, especialment pel que fa a les seves dimensions. Amb unes defenses impressionants i una posició estratègica immillorable pel control que exerceix sobre el riu Ebre i la serra de Tivissa, va ser el punt triat per la tribu ibèrica dels ilercavons per fundar-hi un poblat d’unes 4,2 hectàrees d’extensió cap al segle IV aC. El van mantenir ocupat fins que hi van arribar els romans, a finals del segle III aC. Ocupant una terrassa fluvial elevada un 115 metres sobre el riu Ebre, des del seu perímetre s’hi domina l’accés que, des del Baix Aragó, es dirigeix cap a la costa i la ciutat de Tàrraco. Malgrat la importància de les seves dimensions, els treballs arqueològics només n’han descobert un percentatge molt reduït, aproximadament un 20%.

Interpretar i valorar

El cap de setmana del 6 i 7 d’octubre, els jaciments ibèrics de Catalunya celebren el 18è Cap de Setmana Ibèric, una oportunitat per posar de relleu la història del nostre país i experimentar com era la vida fa més de 2.000 anys. Aquesta jornada, organitzada per la Ruta dels Ibers, projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya, permetrà descobrir una societat avançada amb ciutats, pobles i fortaleses, que comerciaven amb altres pobles com ara grecs, fenicis i romans, i de la qual han arribat fins als nostres dies molts vestigis que encara avui podem admirar.

 

 

Amb motiu d’aquesta festa compartida per diferents punts del nostre país, a Tivissa hi haurà visites guiades i tallers al jaciment del Castellet de Banyoles, així com jornada de portes oberts a l’Espai Ilercavònia, Ibers a Tivissa, el centre de divulgació de la cultura ibera del municipi que es va inaugurar el passat mes de juliol. Aquest espai ha sorgit per esdevenir un centre de referència per organitzar visites i activitats curriculars i de lleure cultural i turístic per potenciar el coneixement de tot el patrimoni del municipi. L’espai expositiu que allotja està centrat en el desenvolupament de les temàtiques principals associades al jaciment arqueològic del Castellet de Banyoles: la situació geogràfica, la caracterització de la ciutat al segle III aC, l’urbanisme i els sistemes de defensa, així com altres elements encara desconegut i els treballs científics que s’hi ha desenvolupat. A més, permet conèixer la cultura ibera de primera mà i, especialment, l’assentament, així com posar en valor les restes que s’hi van trobar ara fa cent anys i que són conegudes com El Tresor de Tivissa.

 

 

Text: Judit Monclús

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top