RAMON ROSALES – Professor i escriptor

Les persones vivim la vida intentant que la convivència es malmetí el menys possible. El nostre objectiu, quan  les necessitats materials no són el primer que hem de satisfer en aixecar-nos del llit, és mantenir un cert ordre, un acord tàcit públic que ens permeti desenvolupar la nostra vida privada amb el vernís que aquesta efectivament depèn de nosaltres.

Quan sóc a la cua de l’autobús i algú se’m cola sospeso si de veritat val la pena invocar els meus drets; com a molt m’enfado i tot seguit renuncio a fer-ne un casus bellis, perquè quan arribi a casa seré jo qui decideixi quin canal de televisió veure. Penso, no val la pena. Potser, demà, em colaré. En aquests moments, a Espanya, l’acord tàcit que engreixava els mecanismes de la convivència ha sofert una implosió perquè la llei, que tant s’invoca, no és igual per a tots. L’imperi de la llei en democràcia té un límit: aquell que la fa complir no pot anular la paraula d’aquells que no combreguen amb el seu relat de la realitat. L’empresonament dels Jordis significa que el relat de la unitat d’Espanya és el límit i no la mateixa democràcia. La violència de la llei que s’exerceix contra aquells que defensem un altre relat de forma pacífica és, i cal dir-ho ben fort,  antidemocràtica.

La llei de Rajoy, Pedro Sánchez i Rivera és un abonament arbitrari, sustentada en la força policial, judicial i econòmica dels aparells de l’Estat –un edifici podrit per la corrupció– perquè sempre siguin els mateixos en colar-se a l’autobús i asseure’s als millors seients.  I als altres no ens deixen pujar ni agafar un altre autobús. Ens volen sempre fent cua i ben alineats.  I qui pensi que la cua no va amb ell, tingui la certesa que en arribar a casa ja no  podrà sintonitzar el canal que vulgui. ¿Quin canal? Tots són U. ¡Sagrada unitat! ¡Déu meu, ni un maleït antidepressiu per a evadir-me!    

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top