El nou joc per a mòbil ambientat les Terres de l’Ebre acumula 17.200 descàrregues. L’originalitat de la proposta i els regals tecnològics —com telèfons i videoconsoles— atreuen seguidors de totes les edats

Alguns l’han anomenat “el Mario Bross de les Terres de l’Ebre”, d’altres el coneixen pel nom del seu protagonista “Paco lo Panxut”, un pagès que recull productes típics —pastissets, baldanes, arròs, bolets, taronges, tonyines, anguiles, etc.— de cada un dels pobles per on passa. Però més enllà del nom, el joc Belly Run s’ha convertit en un fenomen viral en poques setmanes. En la seva primera setmana de vida —es va posar en marxa el 10 d’octubre—, aquesta aplicació per a mòbils i tauletes que transcorre per espais patrimonials de les Terres de l’Ebre ja es va situar en la tercera posició en el rànquing mundial de videojocs arcade de l’Apple Store, per damunt de clàssics com el Candy Crash. “Per entrar en aquestes privilegiades llistes, des d’Apple, exigeixen arribar a uns mínims difícils d’aconseguir. Ens falten, encara, més estadístiques per analitzar, però ja podem dir que el projecte ha estat un èxit”, explica el tècnic de so i creador Josep Adell, que al costat del realitzador Josep Piñol són l’alma mater del projecte i fundadors de l’empresa ebrenca EAAPP Entertainment S.L.

L’aplicació gratuïta, personalitza 36 poblacions ebrenques amb un disseny capa 2D —amb programació de David Rodríguez i disseny de Laia Amàrita— i està pensada per a la promoció cultural i turística del territori. És el primer cop que un joc per a mòbil recrea costums, tradicions i patrimoni arquitectònic amb una usabilitat adaptada als nous temps. Cada població té la seva pròpia música en format 8 bits adaptada pel músic David Mauri. La majoria dels temes són jotes populars tot i que artistes ebrencs han cedit algunes cançons per ser incorporades al joc. És el cas del cantant Joan Rovira que, amb la cançó ‘M’agrada’, posa la música al nivell del joc que transcorre a Camarles, el seu poble de naixement. Al mateix temps, mentre el jugador passa per l’Ametlla de Mar pot escoltar ‘La Farola’ de Miquel del Roig, i ‘Panxampla’ de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries és la banda sonora d’Alfara de Carles. A Sant Carles de la Ràpita, el grup Equus ha cedit el seu tema ‘Lo barri del Xicago’.

Fins a les 50.000 descàrregues

El projecte s’ha posat en marxa amb un pressupost de 30.000 euros, sufragats en part per les aportacions dels ajuntaments que apareixen al joc. L’aplicació també es finança amb la compra de munició (botelles d’aiguardent, motocultors o pots de mel) per poder batre els enemics, un cop el jugador ha exhaurit els recursos que ofereix gratuïtament el joc. Ara, després de l’èxit inicial, el projecte està pendent d’una ronda de finançament. “De les 17.200 descàrregues, el 91% han estat de les Terres de l’Ebre. Però ara el volem promoure fora del territori, als cinc continents, i aspirem a arribar a 50.000 descàrregues els pròxims mesos per poder-lo fer realment viable”, explica Josep Adell. De moment, per estimular els usuaris i promoure l’increment de les descàrregues s’ha posat en marxa una campanya amb premis per als jugadors que obtinguin més puntuació. Fins ara ja s’ha ofert una videoconsola PlayStation, diversos mòbils Samsung Galaxy i un creuer per a dues persones pel Mediterrani. “Els premis i el dinamisme de les xarxes socials del joc han estat clau per estimular els jugadors. Els comptes de facebook i instagram treuen fum, gràcies a la implicació dels adolescents. Cal dir, però, que els jocs de mòbils no són exclusivament un producte infantil ni juvenil. Les nostres estadístiques internes ens diuen que el 38% dels jugadors tenen entre 35 i 48 anys”, comenta Josep Adell.

Un Rally per les Terres de l’Ebre

Després dos anys de feina, la sortida al mercat d’aquest producte el passat 10 d’octubre es va celebrar amb un Gran Rally del personatge protagonista del videojoc: Paco lo Panxut.

Durant dos dies Paco es va convertir en un personatge de carn i ossos que, amb el seu cotxe 4L, va recórrer els municipis per on transcorre el videojoc, en una mena de gimcana durant la qual va saludar les autoritats de cada poble: Alcanar; Alfara de Carles; Amposta; Ascó; Benifallet; Camarles; Darmós; Deltebre; El Perelló; Freginals; Garcia, Godall, Jesús, l’Aldea, La Serra d’Almos; La Torre de l’Espanyol; Llaberia; Masden-verge; Pinell de Brai; Poblenou del Delta; Prat de Compte; Rasquera; Riba-Roja d’Ebre; Roquetes; Sant Carles de la Ràpita; Sant Jaume d’Enveja; Santa Bàrbara; Tivenys; Tivissa; Tortosa; Vinebre i Xerta.

Text: Oriol Gracià

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top