Celler Batea

Que el vi de Batea siga protagonista d’una de les tonades populars més conegudes del grup de música Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries, no és casualitat. Canten “No et puja al cap, que et puja al cor” i tothom ja sap de quin vi i quina població es parla. I és que aquest nucli de la Terra Alta és un dels principals centres productors de vi i raïm de Catalunya —en volum i també en qualitat—, amb una dotzena de cellers embotelladors registrats al Consell Regulador de la Denominació d’Origen. De fet, només del celler cooperatiu, aquest any n’han sortit més de nou-mil tones de raïm.

“Aquest gran volum de producció de raïm ens permet seleccionar molt bé les varietats i també el moment òptim de maduració del fruit durant la verema, unes característiques que són a la base de l’elaboració de qualsevol vi de qualitat. A més, ens dóna marge per optimitzar recur-sos, abaratir costos i oferir un producte amb molt bona relació qualitat-preu”, explica Judith Folch enòloga, responsable del celler al costat Luis Marín, que n’és el director tècnic. De la cooperativa, però, en surten només mig milió d’ampolles. “Bona part del raïm i el vi el venem a tercers. Ara el nostre repte és promoure l’embotellament perquè és el que aporta veritable va-lor afegit al nostre treball. I anem en la bona direcció, perquè els darreres anys, la venda i pro-ducció de vi embotellat del nostre celler ha anat en augment”, afegeix.També a poc a poc ban conquerint nous territoris: “Si bé el vuitanta per cent dels nostres clients són a Catalunya, estem obrint mercat a Alemanya, Suïssa i també a la Xina”.

Gairebé 70 anys d’història

El Celler Batea va nàixer l’any 1950, quan un centenar de viticultors conscienciats de la im-portància social i econòmica del cultiu de la vinya van unir voluntats i recursos. El projecte va cristal·litzar definitivament el 1961, quan van poder elaborar la primera anyada. Avui, compta amb més de dos-cents socis i unes instal·lacions modernes que permeten vinificar més de dotze mil hectolitres de vi.

“En la gran majoria dels nostres vins, la Garnatxa Blanca i la Garnatxa Blanca hi juguen un pa-per predominant, perquè són varietats que transmetent bé la personalitat del paisatge terral-tí”, explica Judith Folch. La gamma Vall Major —que inclou un 100% Garnatxa Blanca, un rosat 100% Garnatxa Blanca, i el negre cupatge de Garnatxa Blanca i Syrah— n’és l’exemple més clar. Per la seva banda, el Naturalis Mer 100% Garnatxa Blanca d’agricultura ecològica transmet fres-cor amb aromes de fruites blanques, cítrics i fines notes herbàcies. El Tipicitat és un tribut a la Garnatxa Negra i la Carinyena, dues varietats ben arrelades al territori. Elaborat a partir del raïm de vinya vella, és un vi complex amb notes de fruita madura, tocs especiats i un fons mine-ral. I si busqueu un vi de reminiscències una mica més foranes, el Primicia Chardonay pot ser una bona solució. Elaborat amb una de les varietats de raïm blanc més internacionals, remet a les fruites tropicals. Uns vins amb ànima que no pugen al cap, sinó al cor.

Celler Batea.

C/ Molí, 30 , Batea.

Tel. 977 43 00 56.

www.cellerbatea.com

El celler disposa d’una agrobotiga on podreu degustar i tastar tots els

vins de la cooperativa i altres productes alimentaris de la població.

Text: Esther Benet i Oriol Gracià

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top