Celler Bernaví, de Vilalba dels Arcs

 

 

Aquesta ha estat la seva setena verema a la Terra Alta. La Ruth, el Marco i el Gino van arribar a Vilalba dels Arcs l’any 2011 per aixecar —literal i metafòricament— un dels cellers amb més caràcter de la comarca. “Després d’un periple per diversos cellers italians vam decidir comprar aquesta finca de Vilalba. En aquell moment, Itàlia vivia un ‘boom’ vitivinícola, amb cellers consolidats i tendències molt acotades. En canvi, a la Terra Alta la revolució del vi era força incipient, encara hi havia marge de creixement i d’experimentació”, explica el Marco Bernava un dels fundadors del celler.

Quan es van instal·lar a la finca de Mas Vernet (amb una història que es remunta a 1694 vinculada al llarg del Camí de Berrús que ens porta fins a la vall de l’Ebre) només s’hi conservaven algunes faixes de vinyes de Garnatxa Blanca de més de 80 anys. “Per a nosaltres aquell era un projecte nou, una mena de full en blanc. Érem lliures, ens sentíem pintors davant un llenç a punt d’estrenar. La Terra Alta se’ns presentava com una comarca versàtil des de la qual començar un projecte gairebé de zero. Vam tenir la llibertat de decidir quines varietats de raïm calia plantar, respectant sempre les vinyes més velles”, comenta el Marco.

Reinterpretar les varietats

I en aquest projecte bé que s’havia de notar la seva procedència italiana. Per això un dels seus vins negres, el Negreita va nàixer amb la voluntat de fusionar varietats: un cupatge italo-català entre el Morenillo de la Terra Alta i el Montepulciano d’Abruzzo, propi de les zones muntanyoses del centre d’Itàlia. El resultat és un vi amb notes de terra, sotabosc mediterrani. Però amb el temps, el Morenillo encara ha donat més joc. “Aquí, d’aquesta varietat sempre se n’havia fet vi negre. Però fa dos anys vam voler reinterpretar-la i en vam fer un rosat, el Ventuno, amb aromes de flors i fruites vermelles, que ha esdevingut un dels nostres vins més apre-ciats”, assegura.

De la primera verema de les vinyes de Garnatxa Blanca, la de l’any 2011, en va sortir el Notte Bianca (Nit Blanca en italià), un monovarietal que remet a la fruita blanca i les notes d’anís. Aquell any, la collita va ser molt calorosa i per això van collir el raïm durant la nit, amb lluna plena, però també amb llanternes i fron-tals. I l’efecte lumínic de la lluna sobre el sòl va donar nom a un dels seus primers vins.

A més de bons vins el celler Bernaví té una bona oferta enoturística amb visites guiades a les vinyes, degustacions de vins o esmorzars de pagès.

Finca Mas Vernet

Camí de Berrús km.4

Vilalba dels Arcs

Tel. 651 031 835 

www.bernavi.com

 

 

 

Text: Esther Benet i Oriol Gracià

 

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top