Les vinyes del Convent, Horta de Sant Joan

Des que es va inaugurar el celler Les vinyes del Convent —ara fa any i mig—, el vi ha pres protagonisme al sud de la Terra Alta, un racó fins ara relegat a un segon pla en el mapa vinícola de la comarca. L’Elies Gil Bel —hereu d’una família d’Horta de Sant Joan que conrea ceps des del 1769— és al capdavant d’aquest nou projecte que ja s’ha materialitzat amb més de mitja dotzena de referències i un edifici ubicat al mig de les vinyes, amb vistes directes a Horta de Sant Joan i les formes sinuoses de les Roques de Benet. Un projecte personal, ple de detalls i pensat, sobretot, per homenatjar el llegat familiar.

Les vinyes estan ubicades en punts estratègics de la comarca, entre els quals destaca el Mas de Sotorres —al Parc Natural dels Ports— que és l’epicentre de la Garnatxa Blanca del celler, la varietat més emblemàtica de la Terra Alta. La finca de La Senyoria és, també, una de les més especials per la seua antiguitat. Ja surt inventariada en època de l’Orde del Temple, al segle XIII, i avui encara s’hi cull raïm de vinyes de Cabernet Sauvignon i Sauvingnon Blanc. Són partides arrecerades pels Ports, on es barregen climes, humitats, altituds i vents que donen singularitat al raïm que se n’extreu. De les setanta hectàrees de propietat, només n’utilitzen de forma interna una cinquena part. “Tenim prou finques per poder seleccionar el fruit més exclusiu, escollir les parcel·les s’on surt del millor raïm per elaborar uns vins que siguin orgull de la comarca. La resta de raïm el comercialitzem a través d’altres empreses de la nostra propietat”, explica l’Elies Gil.

El simbolisme familiar

El celler es va inaugurar l’estiu de fa dos anys amb cinc referències: Los Ceps de la Via Verda Blanc (blanc i negre), el Mas de Sotorres i Els Costums Blanc (blanc i negre), un vi que pren el nom de Els Costums d’Orta, la concessió que va atorgar Berenguer de Cardona el 1296 per regular les lleis del poble. L’any passat la família va créixer amb dues noves propostes carregades de simbolisme.

.

Va ser mon pare qui em va ensenyar a transitar per aquest món de la vitivinicultura. Per això li hem volgut dedicar una de les referències de més qualitat del celler

D’una banda el Lola Bel, un rosat 100% Garnatxa Peluda, homenatge a la mare d’Elies Gil. Un vi de tonalitats pàl·lides i amb aromes que recorden a la maduixa fresca i als cítrics. La tardor passada també es va presentar Mon Pare, un vi nascut per commemorar el centenari del naixement de Rodrigo Gil, que com indica el nom va ser el pare de l’Elies. “Va ser ell qui em va ensenyar a transitar per aquest món de la vitivinicultura. Per això li hem volgut dedicar una de les referències de més qualitat del celler”, comenta. Es tracta d’un vi negre elaborat a base de Syrah, Cabernet Sauvignon i Garnatxa, amb un intens color pruna, estructurat i amb aromes de fruita negra madura.

Les Vinyes del Convent és alguna cosa més que un celler. L’Elies Gil ha transformat el concepte tradicional d’aquest tipus d’instal·lacions i ha volgut crear un espai gastronòmic i cultural amb sala de tastos i botiga, però també la seua pròpia sala de socis, una capella, cuina i menjador amb vista a les vinyes, i un petit museu amb estris i maquinària relacionada amb la història de la viticultura.

Vinyes del Convent.

Carretera T-334 km. 0’5

Horta de Sant Joan

Tel. 977 435 412

www.lesvinyesdelconvent.wine

El celler ofereix visites guiades amb tast de vins a patir de 5€ i fins a 16€,

en funció del recorregut i el tipus de vins que es vulguin degustar.

Text: Esther Benet i Oriol Gracià

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top