Claus per prevenir els paràsits en la teva mascota

Tenim associats els paràsits als mesos de més calor, aquells en què les temperatures comencen a pujar i fan la seva aparició puces i paparres. Tot i que és cert que entre març i octubre és quan ens les trobem més sovint, des de Quatre Camins us recordem que hi ha més paràsits aguaitant la salut de les nostres mascotes durant tot l’any:

• Les puces i paparres

• El mosquit de la leishmània

• Els paràsits interns.

Per tant, és imprescindible prendre consciència de la importància d’una desparasitació, tant externa com interna, per a garantir al nostre animal de companyia una vida saludable. Però, només a la nostra mascota? A més d’afectar els animals, causant-los greus malalties, alguns d’aquests paràsits també es poden transmetre als humans, el que es coneix com a zoonosi.

Mantenir a la nostra mascota allunyada dels paràsits no és complicat i es pot dur a terme amb unes senzilles pautes i mesures de prevenció que us indiquem.

PARÀSITS INTERNS EN LES MASCOTES

Toxocara (també anomenats cucs o cucs rodons). Afecten per igual a gossos i gats i són els paràsits més comuns en l’organisme de la nostra mascota.

Estròngils. També coneguts com cucs ganxuts per les dents que tenen a la boca.

Cucs pulmonars. Aquests cucs arriben a l›organisme dels nostres gossos i gats per la ingestió de llimacs i cargols, pel que és més comú en cadells i animals joves.

PARÀSITS EXTERNS EN LES MASCOTES

Puces. A més de provocar picors al nostre gos i gat quan piquen per alimentar-se d›ell, també són transmissores de les tènies.

Paparres. Estan molt presents des de la primavera fins que comença el fred, però això no vol dir que els animals no puguin infectar-se la resta de l’any.

Les paparres són, si cap, encara més perilloses que les puces. A més d’adherir-se als nostres companys i xuclar-los la sang, provocant-dolor i una possible reacció al·lèrgica, també transmeten tres tipus de paràsits interns, amb les seves consegüents malalties:

  • Babèsia 

  • Ehrlichia. Espanya és un país endèmic

  • Lyme o Borreliosis

Mosquit. Els mosquits són molt perillosos perquè piquen a les nostres mascotes sense que ens adonem i hi ha molts que són portadors de malalties parasitàries i bacterianes, per exemple, els cucs del cor.

Dirofilària (o cucs del cor). La zona on vivim també es cataloga com a zona endèmica.

A més, el mosquit flebòtom és el responsable de la leishmaniosi canina, una malaltia molt perillosa per als nostres gossos, que pot arribar a ser mortal si no es tracta a temps.

Leishmània. La leishmaniosi és una malaltia que afecta el

PREVENCIÓ DE PARÀSITS EN MASCOTES

Com podem evitar que els paràsits es quedin a viure amb la nostra mascota?

Prevenció interna. xarop o les pastilles desparasitants, és important una presa cada 3 mesos per mantenir-los sans.

Prevenció externa. amb el collar antiparasitari o aplicant-los les pipetes. No són infal·libles contra el mosquit de la leishmània però redueixen dràsticament les possibilitats de contagi.

La prevenció és fonamental per tenir a la nostra mascota protegida i allunyada de paràsits interns i externs.

Sandra Velásquez Rengifo

ATV- Clínica Veterinària Quatre Camins

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top