De l’11 al 14 d’abril, la Terra Alta acollirà la sisena edició del concurs internacional Grenaches du Monde

JOAN ARRUFÍ – President de la DO Vi de la Terra Alta

Catalunya, Aragó, el sud de França, la costa italiana, el nord del Marroc, el Líban, però també Austràlia i Califòrnia. Aquestes són, només, algunes de les regions vinícoles on es cultiva la garnatxa. Del l’11 al 14 d’abril, productors d’aquesta varietat de vi confluiran a Gandesa. I és que la capital de la Terra Alta acollirà el concurs Grenache du Monde amb la voluntat de reconèixer els millors vins del món elaborats amb garnatxa. La competició es va celebrar per primer cop fa sis anys a Perpinyà. Després ha passat per Saragossa i l’illa de Sardenya. Ara, arriba el torn de la Terra Alta, coincidint amb un moment d’esplendor dels vins de la comarca. El Joan Arrufí, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, és un dels caps visibles d’aquesta edició del concurs.

La Terra Alta és una regió garnatxera. El concurs li anirà com anell al dit.

D’entre les diverses varietats de garnatxa, aquí s’hi cultiva sobretot la blanca. La Terra Alta produeix el 90 % d’aquesta varietat a Catalunya i el 33% de la producció mundial. Això ens fa únics. Amb el concurs volem situar-nos i consolidar-nos al mapa internacional. Volem que el món identifiqui el vi de garnatxa blanca amb la Terra Alta.

En el mercat mundial, la garnatxa blanca és una varietat poc coneguda.

Sí, especialment a Àsia i als Estats Units. O almenys, no tan coneguda com altres varietats. Però si ho fem bé, podem convertir aquesta debilitat en una oportunitat, perquè per a molts paladars som una novetat i una regió única i singular.

Un lloc idoni per fer-hi vi.

El nostre clima no és ben bé mediterrani, però tampoc continental. A l’estiu hi ha molta diferència tèrmica i els hiverns són freds, unes condicions ideals per a la vinya. A més, el terrer acostuma a ser calcari i trencadís. Això facilita que les arrels penetrin al sòl en busca de la humitat. El vent sec del nord-oest, el cerç, acaba de fer la feina: manté l’atmosfera neta i fresca i serveix per prevenir la proliferació de fongs.

Quins reptes us plantegeu?

Tenim clar que formem part d’un projecte transversal de territori. Som un dels principals motors econòmics de la comarca i per això hem de cuidar-lo. Cal lluitar contra la massificació eòlica, perquè el paisatge és un dels actius més importants de la viticultura. Hem de salvaguardar el futur la garnatxa blanca, com a varietat insígnia del territori, i sobretot aportar un valor afegit que permeti apujar preus i millori l’economia del pagès. Només així garantirem el futur del sector.

Text: Esther Benet i Oriol Gracià

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top