Hi ha poca gent al delta de l’Ebre que no conega a Polet. En realitat es diu Josep Bertomeu, però tothom el crida el sobrenom, com s’havia fet tota la vida.

Ell, com pocs, ha ajudat a preservar tradicions ara ja gairebé desaparegudes. Domina, entre moltes altres disciplines, l’art de navegar amb barca de perxar, un  sistema rudimentari però eficient a l’hora de moure’s per les llacunes i els canals del Delta.

 

 

Quan hi porta grups de turistes, a més, els explica al detall les espècies vegetals i animals que viuen en aquesta zona.  Perquè si Polet s’ha guanyat l’estimació de la gent és per la seva capacitat divulgativa, per   recuperar, preservar i donar a conèixer els sabers de la gent que ha viscut tota la vida a la ribera.

A través de l’empresa Delta Polet, Josep Bertomeu promou itineraris turístics que adapta a les necessitats de cada grup. Guia els visitants entre arrossars, explica les tècniques tradicionals del cultiu de l’arròs, ajuda a identificar els ocells o fa una demostració de tir del rall: es plegar el rall al braç, mossegar la corda i executar el tir, una tècnica de pesca amb xarxa, ara il·legal, però tradicionalment molt arrelada entre els pescadors locals.

 

 

Un referent en la defensa de l’Ebre

De fet, la burocratització de l’activitat dels pagesos i, sobretot, la mecanització del camp a partir dels anys seixanta del segle passat han transformat per complet la vida al Delta. I en mig de tot plegat, Polet vol reivindicar davant les noves generacions la manera de viure tradicional del Delta.

I reivindicar el passat, significa també reivindicar el present i el futur. Per això Polet va contribuir activament a la creació del Parc Natural del delta de l’Ebre, va lluitar per l’adhesió del Parc a la Carta Europea de Turisme Sostenible i, sobretot, ha estat un dels líders en la defensa del patrimoni natural i contra les agressions al Delta: des del moviment contra el transvasament fins a la recent Campanya pels Sediments. Descobrir el Delta al seu costat permet assaborir tota l’essència d’un territori singular i únic al nostre país.

 

 

 

www.deltapolet.com

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top