VISITES GUIADES

El Camp d’Aviació i el Centre d’Aviació Històrica de la Sénia (CAHS), espais de referència al territori:

Camp d'aviació La SéniaLa Sénia és centre d’interès històric pel que fa a la Guerra Civil i l’àmbit de l’aviació a Catalunya i al conjunt d’Espanya, ja que per raons estratègiques d’ubicació, s’hi va construir un dels Camps d’Aviació de més importància durant el conflicte bèl·lic. Durant el guiatge, es visitarà la Casa de Comandament i el refugi antiaeri de l’aeròdrom militar de la Sénia. Aquest fou construït l’any 1937, i va allotjar, en un primer moment, militars russos i aviadors de l’exèrcit de la República. Posteriorment, amb l’ocupació franquista del territori, l’aeròdrom va passar a mans de la Legió Còndor alemanya.

A l’aeròdrom l’acompanya el Centre d’Aviació Històrica de la Sénia, un lloc dedicat a l’exposició i recreació de models d’avió a mida real, espai únic i singular a tota Catalunya. El recinte del centre inclou avions com els reconeguts Polikarpov I16 “Mosca”, el Tupolev SB 2 “Katiuska” o l’espectacular Messerschmitt Bf-109 E, a més d’un exemplar del Supersaeta HA-220 dels anys cinquanta.

Aquests emplaçaments són visitables tan sols prèvia reserva a l’oficina de Turisme de la Sénia.

Un recorregut per reflexionar i recordar la memòria d’un conflicte que va sacsejar tot el país i, especialment, les Terres de l’Ebre, marcant les vides de tota la seva població.

El Molí la Vella, Centre d’Interpretació del Riu Sénia

El Molí la Vella és un edifici amb més de 900 anys d’història. Documentalment en tenim referències des del s. XIV, quan s’utilitzava com a molí fariner. Entre el s. XVII i finals del XIX s’hi va instal·lar un molí i una fàbrica de paper. Al s. XX l’edifici ja tenia la fisonomia actual i era una de les tres fàbriques de paper actives al riu Sénia. Finalment, als anys 50 s’hi va instal·lar una fàbrica de gel que va funcionar fins la generalització dels frigorífics domèstics als anys 70. En caure en desús, l’edifici es va anar ensorrant fins que a finals dels anys 80 l’Ajuntament el va adquirir i en va iniciar el procés de rehabilitació.

L’actual Centre d’Interpretació del riu Sénia ocupa les dos primeres plantes de l’edifici i compta amb una exposició d’estris de fusta restaurats i diverses lones explicatives. Tot plegat té com a finalitat mostrar com el medi natural i l’home han anat creant un entorn paisatgístic fortament humanitzat que conserva encara la riquesa de l’ecosistema de ribera. Aquest emplaçament és visitable tan sols prèvia reserva a l’oficina de Turisme de la Sénia.

El nucli antic de la vila

La situació del nucli urbà més antic del municipi es troba en relació amb els lligallos que confluïen vora el riu Sénia per endinsar-se al territori dels Ports. El lloc precís escollit per ubicar la població té una motivació clarament defensiva: tancada i protegida pel cingle situat vora el riu, el qual s’encaixa a gairebé 60 metres de profunditat. És per aquest motiu que la part més antiga del poble no es troba situada al centre del municipi, si no que se situa en un dels seus extrems.

Durant la visita guiada descobrirem la història de diversos edificis com l’Ajuntament Vell, la casa del Rei Bonet o l’església i el campanar, així com d’altres elements d’especial rellevància com els antics safareigs i els miradors, des d’on s’observa una magnífica panoràmica de la conca del riu Sénia, els Ports i la Tinença de Benifassà.

El nucli antic es pot visitar lliurement, però si es prefereix fer amb guiatge, és necessari reservar-ho prèviament a l’oficina de Turisme de la Sénia.

ITINERARIS

El Parc Natural dels Ports, un entorn familiar i esportiu:

El sud de Catalunya amaga un espai immens, i sovint desconegut, que sorprèn a aquells que el visiten. Situat al llindar amb el País Valencià i l’Aragó, el Parc Natural dels Ports comprèn una àrea de més de 35.000 hectàrees on fauna i flora creen zones espectaculars per gaudir en família, tant per oci com per la pràctica de molts tipus diferents d’esport. Un dels espais més reconeguts és la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, una de les fagedes situades més al sud de la península ibèrica.

Els diferents organismes, entitats i municipis que gestionen el Parc Natural dels Ports, han creat una sèrie d’itineraris per facilitar l’arribada als punts més reconeguts de la regió. Aquesta eina permet a famílies, grups d’amics, centres excursionistes o qualsevol persona interessada en descobrir la zona, arribar amb facilitat i tranquil·litat als diferents punts d’interès. Entre les zones més visitades hi destaquen l’àrea de lleure de la Fou (al nostre terme municipal), un barranc ubicat a la capçalera del riu Sénia on la vegetació i el silenci prenen tot el protagonisme. Aquesta vall fa descobrir racons inesperats com la Cova Roja (situada en un itinerari representatiu de l’ambient forestal de pinassa dels Ports) o el Morral de Catinell (formació calcària peculiar que domina la capçalera del barranc de la Fou)

The Trail Zone, pràctica esportiva al territori:

La situació privilegiada de la Sénia, ubica el seu terme municipal com un espai perfecte per a la pràctica d’esports a la natura. La combinació d’aquest entorn natural amb la iniciativa The Trail Zone, donen com a resultat una oferta que comprèn diverses rutes per realitzar a peu, amb bicicleta de muntanya o de carretera. Els més de 20 recorreguts proposats van des de l’itinerari “Arbres Monumentals”, que supera els 20 km a peu, fins a trajectes amb bicicleta que ens portaran a conèixer llocs tan especials com Morella. Els amants de la carretera també hi trobaran suggeriments per recórrer els punts més reconeguts de la zona. Tot plegat, és una proposta a 360º que pensa tant amb les famílies que busquen excursions per descobrir el territori, com amb els esportistes més exigents, que busquen nous reptes en un entorn excepcional.

El camí fluvial del riu Sénia

El riu Sénia és el principal referent sobre el qual s’ha fonamentat la història socioeconòmica de la població. A més, constitueix el nexe d’unió entre Catalunya i el País Valencià, és la porta d’entrada a la Tinença de Benifassà i l’accés natural al massís dels Ports.

El tram de riu que passa per la nostra població presenta grans atractius, ja que conserva, en alguns trams, clapes de bosc de ribera que serveixen de refugi per a la flora i fauna i ens permet gaudir d’una formació natural molt característica però poc habitual avui en dia degut, en molts casos, a la mà de l’home.

L’entramat de camins al voltant del riu recuperats recentment ofereixen la possibilitat de passejar per l’antiga xarxa hidràulica descobrint un gran valor històric i natural. És per això que durant aquests itineraris de fàcil accés i degudament senyalitzats, anirem trobant construccions, com ara antics molins o petites preses conegudes com a peixeres, tanques o partidors, a més dels tolls naturals i els corriols.

ÀREA D’AUTOCARAVANES

A la Sénia disposem d’un aparcament per a autocaravanes que ofereix els serveis bàsics als visitants que prefereixen viatjar amb aquest tipus de vehicles.

L’aparcament a l’àrea és totalment gratuït, disposant de servei de buidat d’aigües residuals (grises i negres) i de servei d’ompliment d’aigua potable.

Al mateix espai s’ubica un plafó explicatiu amb la normativa a seguir on trobareu, a més, informació que us pot resultar d’interès com a usuaris.

 

Oficina de Turisme de la Sénia i Centre de visitants del Parc Natural dels Ports al Montsià
Ps. de la Clotada, 23 • 43560 La Sénia • Telèfon 977 713 000 (ext. 7) • Mail: turisme@lasenia.cat

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top