El projecte de la plaça de la catedral farà visitables restes d’un període històric de quinze segles gràcies a la museïtzació

Tortosa ha aprovat definitivament el projecte, anomenat Cota 0, que permetrà la visita a peu de jaciment d’importants vestigis que van del segle I al segle XVI

L’Ajuntament de Tortosa ja ha aprovat definitivament la museïtzació de les restes arqueològiques localitzades a les excavacions al davant de la catedral. El projecte, que té com a nom Cota 0, permetrà els visitants veure de prop els elements apareguts, que corresponen a diferents èpoques de la ciutat entre els segles I i XVI.

Mitjançant una combinació d’elements estàtics amb altres de dinàmics amb l’ús de tecnologia, l’exposició portarà els visitants al llarg de quinze segles d’història de Tortosa. Des de les restes romanes localitzades del segle I, entre les quals un important tram de muralla del segle V, de 55 metres de llargada, que permeten documentar la ciutat de Dertosa, fins a la façana fluvial del segle XVI, documentada en un dibuix fet durant el Renaixement pel flamenc Anton van den Wyngaerde. Juntament amb estes, també vestigis d’una fàbrica de salaons del segle V o l’absis d’una edificació de caràcter religiós d’època visigòtica (s. VI), possiblement la primera basílica cristiana de la ciutat. L’equipament comptarà amb diversos elements explicatius de cada un dels períodes històrics, adaptats a quatre idiomes i també en braille, i destaca la presència d’una pantalla de grans dimensions ubicada al centre de la sala, on es projectaran part dels materials audiovisuals que conformen la visita.

El projecte Cota 0 ha anat a càrrec de l’equip ABS i té un cost de 224.786 euros. Ara s’iniciarà el procés de licitació per tal que les obres d’adequació de les restes arqueològiques es puguen iniciar de manera simultània al tram final de les obres de la plaça de la catedral, que està previst que finalitzen a l’inici de l’estiu.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha remarcat que el projecte Cota 0 permetrà afegir un nou actiu turístic molt important al centre neuràlgic del nucli històric de la ciutat. A més a més, subratlla la importància d’haver pogut localitzar restes rellevants, com les relacionades amb la ciutat romana, de la qual no se n’havien pogut trobar amb anterioritat. “L’aposta que en el seu moment vam fer per enderrocar les cases que hi havia en este espai, així com les excavacions posteriors que hi vam fer, han permès que haguessem pogut trobar una part de la nostra història en molts pocs metres”, ha refermat l’alcaldessa.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top