Amb l’arribada del bon temps s’enceta la temporada de festivitats en els diferents municipis de les Terres de l’Ebre. 

En aquesta ocasió, ens traslladem a la Sénia, on s’organitza des de l’any 2004 la Fira Gastronòmica de la Sénia, un petit projecte de poble desenvolupat entre diversos organismes amb la intenció de promoure de forma lúdica els productes més típics del territori i, al mateix temps, dinamitzar l’economia de la població.

La Fira, que s’ha convertit en un esdeveniment de referència quant a gastronomia popular, celebrarà els pròxims dies 11 i 12 de maig de 2019 la seva 16a edició. Ubicada al nucli antic de la població, la Fira Gastronòmica de la Sénia pretén atreure el máxim nombre possible de públic al municipi durant tot el cap de setmana. A més a més, en paral•lel, es portaran a terme les activitats amb més reclam de les passades edicions. Setze anys després, el que va començar com una petita fira per als seniencs i senienques, s’ha convertit en una espècie de Festes Majors reduïdes a un cap de setmana amb participació local i forastera. 

Actes per a tots els gustos i edats

Tot i que la inauguració oficial no arribarà fins al dissabte 11 de maig, el divendres ja hi haurà un preescalfament de motors on es durà a terme el muntatge de la Fira i la celebració durant la nit del Séniafest, una opció per als més joves on s’espera una gran participació i que pretén apropar la festivitat vinculada a la Diada de Sant Gregori a les futures generacions. En aquesta ocasió, es comptarà amb la presència de grups de rock català, rap i música comercial tan coneguts com per exemple Els Catarres o Auxuli, entre d’altres. 

Al llarg del cap de setmana, la Ruta de la Tapa Creativa, Les Jornades Gastronòmiques del Recapte i les Curses de Cavalls Pura Sang a l’ hipòdrom del Pla de Roquillo seran alguns dels actes més destacables. Amb aquest tipus d’activitats busquen dignificar i millorar considerablement la imatge global de l’esdeveniment buscant l’exclusivitat, la singularitat i, per tant, la diferenciació. A més a més, tot i que no està sota el paraigua de la Fira Gastronòmica, des de fa més de trenta anys l’Ajuntament de la Sénia organitza una menjada popular oferint les dues mostres gastronòmiques més típiques del poble: l’olla de recapte i el pastisset.  Anna Mª Miguel, responsable de l’Oficina de Turisme de la Sénia, assegura que aquesta menjada popular de Sant Gregori sempre ha estat un dels actes amb més afluència per part de la gent local.

Invitats especials i nous projectes

Les entitats organitzadores sempre van darrere de la innovació per oferir activitats dinàmiques i qualitatives amb les quals es vegi reflectida l’essència més significativa de la Fira. La qualitat dels productes alimentaris que s’hi exposen és la prima bàsica i fonamental a partir de la qual es vertebra tota l’organització. Per aquesta raó, tota la gastronomia que hi participa està exclusivament elaborada de forma artesana, majoritàriament típica de les nostres terres, però també d’arreu del país.

La Fira Gastronòmica de la Sénia ha evolucionat de forma molt positiva i any rere any guanya amb participació i qualitat. A diferència de la resta d’edicions, aquest any es pretén comptar amb la participació d’un mestre gastronòmic reconegut a tot el país, el qual aportarà un plus en tots els aspectes de la mostra. És el primer any que es compta amb algú que destaca en l’àmbit nacional per apadrinar la Fira, inaugurar-la i formar-ne part amb l’objectiu de dignificar l’esdeveniment i com a reclam per als visitants. 

L’escollit ha estat el xef Ismael Prados, que organitzarà un showcooking on haurà de demostrar els seus dots culinaris preparant un arròs “mar i muntanya”. L’Ajuntament llogarà una cuina professional que instal•larà a la carpa gran situada a la plaça Major. A més a més, en relació al món de la gastronomia hi hauran també xerrades i degustacions. La Fira Gastronòmica de la Sénia ofereix a fabricants i/o comercialitzadors de productes alimentaris de qualitat, artesans o de km 0, un espai per tal que puguin mostrar la seva oferta a possibles clients.

La població de la comarca del Montsià considera la seva Fira Gastronòmica un esdeveniment representatiu que mescla proximitat, tradició i productes elaborats de forma artesana de tot el territori. No t’ho perdis!

Text: Irina Crespo

Fotos: Cedides

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top