El pont “Lo Passador” serà el protagonista d’aquesta festa que comptarà amb un mercat, música en directe, foodtrucks i espectacles de tot tipus

Un any més, la població de Sant Jaume d’Enveja celebra la Fira SOMRIU dedicada a commemorar la inauguració del pont “Lo passador”. Una infraestructura viària que junta aquesta població del Montsià amb Deltebre al Baix Ebre. Els 200 metres d’amplada del riu Ebre que separen les dues poblacions ha significat una barrera històrica, que durant molts segles només es podia superar amb diferents embarcacions ja que el riu s’havia de creuar amb les conegudes barcasses o transbordadors que feien servei durant tot l’any.  És per això que el nom del pont “Lo passador” ret homenatge a la figura del patró de barcassa o el que es coneixia com l’antic ofici de passador. Creat pels enginyers Diego Cobo i Jiri Strasky, va ser inaugurat al 2010 i és considerat el darrer pont que hi ha al riu Ebre abans de la seva desembocadura.

Per aquest motiu, els santjaumeros i santjaumeres celebren aquesta fira que tindrà lloc l’últim cap de setmana de setembre, els dies 29 i 30 i estarà situada a la vora del riu Ebre. Aquest any, s’ha arribat a la vuitena edició de la fira i l’ajuntament ofereix un  intens programa d’actes entre els quals hi haurà un mercat amb productes de tot tipus per poder visitar, música en directe, foodtrucks  i d’altres espectacles.

 

La Festa de la Sega

D’altra banda, Sant Jaume d’Enveja també es vestirà de festa el 30 de setembre en motiu de la Festa de la Sega. Una jornada dedicada sobretot a homenatjar als avantpassats que es dedicaven al cultiu de l’arròs. Cada any, les festes de l’arròs comencen a la primavera amb la Festa de la Plantada i acaben a la tardor amb la de la Sega.

Aquest any però el programa d’actes començarà amb la trobada dels segadors al mateix pont Lo Passador. Seguidament al davant de l’arrossar Interactiu (Passeig Fluvial) es farà la concentració de la Rondalla i l’actuació del grup de jota donant la benvinguda a tots els assistents. Per tal d’agafar forces en aquesta festa, els segadors podran gaudir d’un esmorzar-degustació de dolços típics i barreja per tots els participants.

Després d’aquesta dolça benvinguda, es donarà el tret de sortida a la part més especial i autèntica de la jornada, la sega de l’arròs. Una sega que estarà guiada per a que tothom pugui entendre com es fa i es realitza la collita d’aquest producte. Un cop finalitzada la sega, els participants podran gaudir del II Concurs Popular d’”El teu pes en arròs”. Finalment, a tots els assistents se’ls oferirà “un guaix d’arròs” collita d’aquest any.

Aquesta festa estarà organitzada per la regidoria de turisme de la mateixa població i comptarà amb la col·laboració dels Segadors Sant Jaume i el Grup de Jota Sarabastall i Rondalla. Així doncs, esperem que no deixeu escapar l’oportunitat de poder gaudir de les tradicions i productes més autèntics de les nostres terres.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top