Me considero un difusor o transmissor de la cultura ebrenca i tot lo que la envolta

@MemesDelEbre naix el dia 1 d’abril de 2019 com un perfil d’Instagram amb memes fets a través d’obres d’art, tal i com es pot veure a les seves primeres publicacions, això sí, sempre amb un to ebrenc molt característic. L’autor o autora és conegut per ben pocs ja que prefereix seguir en l’anonimat per mantindre aquesta màgia de no personificar en ningú el seu perfil i que tots i totes les ebrenques es puguin sentir reflectits. Actualment compta amb gairebé 10.000 seguidors que, parlant en llenguatge instagramer, està força bé per a un perfil creat només fa 1 any i mig.

Abans de començar amb l’entrevista, hi ha molta gent que dirà: Eic, què vol dir això de “meme”? Ens ho pots explicar?

Jo definiría un meme com una forma d’expressió d’una idea, concepte o pensament a través de qualsevol tipus de mitjà virtual. Aquesta definició és molt àmplia, i de diccionari. Els memes poden ser sobre molts temes i a través de diversos mitjans digitals. Els que jo faig són de caràcter humorístic sobre lo nostre terreno i la seua cultura. Amb ells intento fer broma sobre l’entorn, la cultura, el dialecte, la gastronomia, política, esports… Tot focalitzat amb les Terres de l’Ebre, tot i que alguns també tenen a veure amb els voltants, geogràficament parlant.

Genial, ara sí, comencem l’entrevista pel principi de la història, com sorgeix la idea de crear aquest perfil a l’Instagram?

Aquesta idea va sorgir a través d’una botiga de roba que vaig veure per internet, la qual feia samarretes molt senzilles: amb un estampat d’una obra d’art. Jo vaig pensar que fer-ne d’aquella obra d’art un meme seria més atractiu i divertit per al públic. Si en aquestes obres d’art hi poses una frase o expressió ebrenca amb realció a la imatge, és encara més identificatiu i atractiu per al públic del terreno. A través d’aquesta idea, vaig tenir la de fer els memes a través de l’art, però relacionats amb la cultura i dialecte ebrenc. I així van sorgir les primeres publicacions de Memes de l’Ebre. Més endavant vaig veure que fer memes amb obres d’art limitaria el nombre de memes que podria fer així que vaig optar per fer-ne amb plantilles típiques i en tendència d’altres comptes de memes de major nivell, però sense perdre l’escència ebrenca, que és el distintiu del compte.

Triar un nom i una imatge és una de les tasques més difícils a l’hora de crear un perfil a Instagram quan vols aconseguir molts seguidors. Els teus reflecteixen molt bé la temàtica de les teues publicacions, com et vas decidir per aquests?

En primer lloc, per al nom, vaig pensar que canviar “Terres” per “Memes” era fonèticament semblant i vaig pensar que aquest nom li podia quedar molt bé, sense pensar amb els seguidors, ja que en un principi no penses que pugui tenir tanta repercussió. El logo va ser una mica copiat del segell d’EbreBiosfera (símbol molt identificat i arrelat a les Terres de l’Ebre) però modificant-lo al nostre estil, seguint amb els colors verd i blau com a més característics.

@MemesDelEbre és una sola per-sona o sou més d’un treballant en el tema?

De moment, darrera de @memes-delebre només hi ha una persona, tot i que tothom que comenta i comparteix les publicacions també en formen part. Moltes idees dels memes que faig sorgeixen a través de la participació de la gent i de les seves aportacions o rectificacions que agraeixo molt.

Des del principi em vas demanar que volies mantindre’t en l’anonimat. Tens pensat en algún moment fer públic qui hi ha darrera de @Me-mesDelEbre?

És una cosa que hi penso molt i sincerament no sé com anirà, està una mica a l’aire. Si vos dic la veritat, les persones que saben qui soc es poden comptar amb una mà. De moment, m’agrada seguir en l’anonimat per a que la gent no identifiqui el compte amb una persona i d’esta forma hi hague este “morbo” o “incertesa” de no saber qui hi ha darrera. La gent és una mica xafardera i pregunta, però a mi no se m’escapa res. Jeje.

Quan vas començar, com ho vas fer per a donar-te a conéixer?

Sento dir-ho perquè sé que és de ser una mica “rata”, però al principi seguia a gent per a que miressen el perfil i si els agradava em comencessen a seguir o a compartir les publicacions. Si no fas alguna cosa per a que la gent interactue amb tu i mire el teu compte difícilment podran veure les teves publicacions. Vaig tenir la sort que a les primeres persones els hi va agradar, van començar a compartir amb les seves amistats o seguidors i així la bola cada vegada es va fent més gran.

Hi ha moltes persones, sobretot jóvens, que somien en poder de-
dicar-se professionalment a ser “in-

fluencers”, “youtubers”, “instagra-mers”, és a dir, a crear contingut en el món digital i poder-se guanyar la vida només amb això. Tu creus que és fàcil?

Jo crec que no és gens fàcil, a diferència del que es creu. S’ha d’invertir molt de temps i sobretot caure amb gràcia, no val qualsevol cosa, has de tenir molt clar el teu públic i què vols transmetre-li. Després també pots invertir diners o comprar seguidors, però són coses que tinc descartades des d’un principi.

Et consideres un in-fluèncer de les Terres de l’Ebre?

No em considero un influèncer pur i encara que tingués molts més seguidors tampoc ho seria, crec jo, però alguna característica d’influèncer potser sí que tinc. Me considero un difusor o transmisor de la cultura ebrenca i tot lo que la envolta. A través de l’humor i els memes puc ensenyar moltes paraules, menjars, expresions, llocs, opinions i infinites coses de les Terres de l’Ebre.

El teu públic és majoritàriament jove, t’agradaria poder arribar també a la gent més adulta?

Sí, per això em vaig fer Facebook també, que actualment és utilitzat per més gent adulta que jove, però no està triomfant massa de moment. A  l’Instagram, però, també hi ha gent adulta que em segueix i molt sovint són els que més comenten les publicacions. En resum, sí que m’agradaria arribar a gent més gran, ja que també són els que crec que els hi fan més gràcia els meus memes.

En què t’inspires a l’hora de crear nous memes?

Soc de mirar molt els diaris i revistes digitals de l’Ebre per informar-me sobre les últimes novetats i estar al dia, per fer memes del que ha passat en els últims dies i sobretot per informar-me de coses que passen una mica lluny de la meva població i que no coneixo tant. També agafo com a referents altres comptes de memes d’humor i a partir d’ells m’inspiro o em descarrego les imatges o plantilles de memes que m’agraden o crec que em poden servir. Després ja és posar-li una pinzellada d’imaginació i sobretot humor.

@MemesDelEbre el podem seguir només a Instagram?

No, també el podeu seguir en altres xarxes socials com Facebook, com he dit abans, o a Twitter, on m’he creat un perfil més recentment i em serveix molt també per inspirar-me a l’hora de fer memes. A partir d’ara publicaré cada dia un Twit amb una frase o expressió que es diu a les Terres de l’Ebre.

T’has plantejat algun projecte més gran, relacionat amb aquesta pàgina, en un futur?

En un futur, si la cosa creix i els seguidors de @memesdelebre se mostren receptius i xaladors, se podrien fer moltes coses. Tinc algunes idees en ment però des de l’anonimat és complicat. Estic “en ello” i espero poder anunciar algun projecte divertit pronte, però de moment només ho tinc en ment.

Per acabar, com a expert en memes, algun consell per als lectors per si s’animen a crear-ne de nous?

No crec que sigui un expert, però tot i així puc donar-vos algun consell. El que es pot fer, i és el més senzill per a començar, és agafar una plantilla d’un meme i a partir d’allà pensar en algo relacionat amb les Terres de l’Ebre que pot quedar bé. Jo també faig el procés invertit que és pensar el tema i després buscar una plantilla que quedi bé. Es pot fer de les dues formes, com et vagi millor. S’ha de tenir una mica de “xispa” i pensar bé el que vols transmetre.

Text de Marc Vericat

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top