RAMON ROSALES – Professor i escriptor

 

 

Podem analitzar la nostra biografia, la nostra psicologia, les nostres secrecions internes, els nostres drets, molt bé, ja tenim una “explicació” de què som; fins i tot afirmem que sabem en què consisteix la nostra identitat, qui som, algú diria la llibertat de ser un mateix. Però adonar-nos-en que és un altre qui m’il·lumina i fa possible la llibertat de ser jo mateix és descobrir, em sembla a mi, vull creure, la verdadera clau de l’existència.

Quan la mare i el pare tenen cura del seu fill no ho fan, o no ho haurien de fer, perquè sigui un mamífer, membre d’una nissaga o llinatge, ciutadà d’un estat o qualsevol altra consideració  legal. L’estimen i prou, perquè mereix ser estimat en si i per si mateix, perquè és ell, i ja pot petar el món. Hi ha alguna cosa que està mes enllà de la  “llibertat” dels pares, dels seus “principis”, les seues “manies”, i que no pot ser instrument de les seues necessitats de llibertat.

Hi ha un més ençà i un més enllà de la llibertat. La llibertat no pot ser el primer ni el darrer, l’origen ni el final de la nostra vida. La llibertat no té cap sentit, ni dóna cap horitzó de significacions pròpiament humanes si primer no assumeix el jou d’un altre. Un altre sempre és primer i darrer, perquè sense ell la meua llibertat és una vacuïtat, no té origen ni horitzó. L’amor no és una creació de la llibertat; aquesta és resposta al primer. L’amor fa possible la llibertat, les nostres arrels biològiques, els nostres mecanismes psicològics i, com no podria ser d’una altra manera, les nostres pròpies limitacions. Som limitats tant a l’inici com ho serem al final.

No és la llibertat que escull l’amor, sinó aquest que ens escull. No sóc lliure d’estimar; és perquè m’han estimat i estimo que sóc lliure. Se’m faria difícil viure en un univers en què l’amor no fora el principi ni el final. No vull creure que valgui la pena més ser embriac de llibertat que agraït de ser estimat i estimar. Sempre em sorprenc de pensar en semblant miracle de debilitat.

 

 

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top