Mor el lingüista tortosí Joan Beltran Cavaller, membre de l’Institut d’Estudis Catalans

El lingüista Joan S. Beltran i Cavaller ha mort als 87 anys. Des del 2016 era membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Beltran va rebre la Creu de Sant Jordi i el Premi Grifonet per la seva contribució a l’estàndard occidental. La tasca de Beltran com a lingüista ha destacat per la seva contribució a l’aprenentatge del model formal del tortosí i a estandarditzar l’occidental de la llengua catalana. Entre les seves obres destaca “L’estàndard occidental: una proposta sobre l’estàndard català a les terres del darrer tram de l’Ebre”, publicat el 1986 i “Vocabulari de cruïlla”, el 2002.

El regidor de Cultura de Tortosa, Enric Roig, ha lamentat la mort de Beltran i Cavaller. Professor i coordinador de cursos de català i reciclatge a les Terres de l’Ebre, havia rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2016 i el Premi Grifonet d’Òmnium Cultural el 2011. L’any passat va rebre el Premi Carles Salvador, dels Premis Maestrat Viu, per la seva contribució a l’ensenyament de la llengua amb materials pedagògics i per aportar a la llengua catalana la riquesa dialectal del tortosí de les Terres de Cruïlla (administrativament formen part d’Aragó), del sud de Catalunya i del nord del País Valencià, entre les quals figura el Maestrat.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top