La població de la Ribera d’Ebre està preparant els últims detalls per donar inici a les “Sisenes Nits a la Baranova”

Un projecte cultural que té lloc a la plaça de la Baranova de Tivissa i què va néixer ja fa cinc anys, per tal de recuperar una tradició molt arrelada que converteix aquesta plaça en un espai de convivència ludico-festiva perfecta per passar les nits d’estiu a la població. Durant el mes d’agost, Tivissa se plena de música, cinema i molta festa que fan d’aquest projecte cultural un dels més destacats de l’estiu i de les Terres de l’Ebre. Però abans de presentar-vos el seguit d’activitats que hi tenen programades, us volem ensenyar com sorgeix aquest programa i quina és la història que hi té al darrere. 

La seva història

Des de sempre, la coneguda com “fresca de la Baranova” ha propiciat esbarjo, convivència entre veïns i actes culturals com les tradicionals ballades de sardanes amb “gramola”.  L’Ajuntament de Tivissa va crear la iniciativa cultural “Les nits a la Baranova” per potenciar encara més aquest espai privilegiat on el mes de gener de 2014 es van inaugurar les obres d’arranjament que formen part de la primera fase de l’execució del “Pla de Renovació i Millora del conjunt del Centre Històric”. Cal recordar que la urbanització de la plaça de la Baranova es va iniciar el 1927 mitjançant els diners recaptats en una subscripció popular. L’any 1952, amb motiu del 25 aniversari de la urbanització de la plaça, es va fer una segona fase d’arranjament. I l’any 1971 es va completar la urbanització de la plaça, tal com es coneixia fins ara, amb la seua pavimentació, i la construcció, adossada al racó de la paret de l’església, de la Font de la Sardana.

Al gener de 2014, l’Ajuntament de Tivissa va inaugurar les obres d’arranjament de la darrera remodelació i així es va començar la iniciativa cultural “Les nits a la Baranova” per tal de potenciar aquest mateix espai: Durant els caps de setmana del mes d’agost, es pot gaudir d’un seguit d’activitats a l’aire lliure per incentivar, dinamitzar i fomentar els valors històrics, populars i tradicionals de la població i del territori, tot gaudint de la bona fresca de la Baranova. 

Aquest any: una edició solidària

No hem de deixar de banda que en aquesta sisena edició “Les Nits a la Baranova” col•labora amb la iniciativa #rebrotem, creada per donar suport als afectats de l’incendi forestal que va afectar a part de la Ribera d’Ebre, Garrigues i Segrià a principis d’estiu. 

Programa d’activitats

Per acabar, us deixem totes les activitats programades per aquestes nits assenyalades del mes d’agost, on podreu gaudir de la millor música, dels millors treballs cinematogràfics i la festa, tot presentat per joves talents i reconeguts artistes del nostre territori. 

• Dia 2 i 4 d’agost: NIT LÍRICA. 

Recitals de lírica a càrrec de la darmosana Sara Blanc (soprano), David Alegret (tenor), acompanyats al piano de Josep Buforn i el cor The Beauty Fools. (Aforament limitat. Entrades numerades. Venda anticipada a partir del diluns 22 de juliol. Preu: 15 i 25€). 

• Dia 9 d’agost: NIT ESCÈNICA. 

Lectures dramatitzades de l’obra “Frankenstein sóc jo” de Clàudia Cedó amb Enric Cambray i Júlia Truyol i després concert de Paula Grande (entrada gratuïta).

• Dia 17 d’Agost: NIT CINEMATOGRÀFICA. 

Projecció del curtmetratge “Proyecto VIH”, de Carla Simon. Amb la presència de la directora i alguns actors del curt. Després projecció de la pel•lícula “Estiu 1993” (entrada gratuïta).

• Dia 24 d’agost: NIT MUSICAL. 

Concert (entrada gratuïta).

“Les Nits a la Baranova” d’aquest any compten amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura, Cerima Cherries, Vilanova Fustes, Maset de Lleó, Viveros Ebro, Vinaixa i Darmósmusic Projects.

Text: Cristina Llaó

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top