OPINIÓ | CINEMA I SÈRIES

Gerard et recomana: THE WHITE TIGER

Trencar amb el sistema de castes

Ens trobem a les portes d’una nova generació al món audiovisual. El cinema asiàtic està agafant molta força i no serà d’estranyar que en uns pocs anys, tres o quatre de cada deu  pel·lícules i series que consumim siguin d’origen asiàtic. Actualment de mitja en consumim una o dues l’any.

The White Tiger és una d’aquestes pel·lícules d’origen asiàtic de consum occidental d’aquest 2021. Filmada a l’Índia, escrita i dirigida per Ramin Bahrani, ha rebut una nominació als Oscars d’aquest any a millor guió adaptat. Es tracta d’una adaptació de la primera novel·la d’Aravind Adiga, un escriptor i periodista indi que va guanyar el premi Man Booker el 2008 per aquesta mateixa història.

A primera impressió, abans de veure el film, ja ens venen la pel·lícula molt bé. Però el que ens trobem dins quan la veiem correspon amb el màrqueting? Ja us avanço que sorprèn molt.

Balram Halwai, interpretat per Adarsh Gourav, és un jove empresari indi que ens explica com va sortir de la pobresa. Ens narra la seva història des de petit i fa un retrat de la societat índia, que es basa en un sistema de castes que impedeix a moltes persones sortir de la pobresa. Encara que a l’Índia la discriminació sigui il·legal, culturalment no està permès canviar de casta.

El nom del film esdevé com una crítica al mateix sistema. A l’Índia s’anomena “tigre blanc” a algú que neix una sola vegada en una generació, en referència a algú que destaca per les seves habilitats. I és que quan Balram era nen li van oferir una beca per anar una escola a Delhi a causa dels seus coneixements acadèmics avançats. El sistema impedeix que Balram escapi de la seva casta quan el seu pare no pot pagar al terratinent del poble i la seva àvia obliga a Balram a treballar, impedint que torni mai més a l’escola.

Predestinat a servir a les castes superiors com si fossin déus a canvi de molt pocs diners, Balram aconsegueix feina de xòfer per al fill del terratinent que el seu pare no havia pogut pagar anys abans. L’Ashok, el fill del terratinent i interpretat per Rajkummar Rao, acaba de tornar dels Estats Units amb la seva dona Pinky, interpretada per Priyanka Chopra, i han estat criats en la cultura occidental.

La influència d’aquesta parella serà vital per fer despertar al jove Balram i alliberar el seu esperit emprenedor. Un succés terrible també despertarà comportaments corruptes i benevolents entre els personatges, mostrant uns retrats que no són ni blancs ni negres i que només atenen a la lògica de l’esperit de supervivència.

En aquest remolí d’emocions ens trobem uns personatges ben definits, que evolucionen a mesura que avança la història i que s’intenten desmarcar totalment de la societat que els envolta. Mostrant-nos un contrast entre l’individu, que vol canviar, i el grup (el sistema de castes), que ho impedeix. Encara que en alguna ocasió, acabaran sucumbint i tronaran a caure fins al fons de l’espiral.

Malhauradament, els occidentals com a espectadors no podem arribar a comprendre com és que pot existir aquest sistema a l’Índia. Però ens ha de quedar clar que una estructura en milers d’anys d’història no es pot canviar d’un dia per a l’altre, per moltes desgràcies que generi. Per això el missatge que ens vol transmetre White Tiger és que el canvi sortirà de dins, i quan esdevingui, l’Índia serà una de les principals potències del món.

Ja els podem creure. Per posar un exemple, tant el CEO de Google, Sundar Pichai, com el CEO de Microsoft, Satya Nadella són d’origen indi. I és que d’aquest país meravellós surten ments brillants i per descomptat moltes d’aquestes ments es dediquen i es dedicaran al cinema. Probablement, regalant-nos històries tan bones com la que us recomano avui.

Gerard Cardona
@gerardcardona @eridanproductora


Gerard Cardona (Tortosa)
Fotògraf i videògraf, cocreador del projecte d’una productora audiovisual ebrenca: Eridan. És un amant del cinema que ha pogut dirigir la fotografia d’alguns videoclips i curtmetratges, sense grans pretensions.

Per veure els seus últims treballs on ha participat:
https://linktr.ee/eridanproductora

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top