OPINIÓ | CINEMA I SÈRIES

Gerard et recomana: VOCES

Un film de terror que acaba sorprenent

Voces és l’òpera prima de Ángel Gómez Hernández, un jove director i guionista que ens entrega aquesta història de terror com a carta de presentació. Té referències clares a clàssics del cinema com The Changeling (Al final de la escalera) o a la sèrie, més actual, The Haunting of Hill House. I encara que en alguns moments ens recordi a alguna cosa que ja haguéssim vist abans, aquest tipus de cinema de terror no és habitual en produccions del nostre país. I la veritat, s’agraeix l’atreviment.

El film es va estrenar el passat Juliol sense cridar molt l’atenció, just quan estàvem en plena baixada de la primera onada de la Covid-19. I a finals del novembre, es va estrenar a Netflix on hi ha destacat favorablement.

El seu repartiment compta amb unes interpretacions bastant sòlides i entre tot l’elenc hi trobem la tortosina Belén Fabra, que, encara que no té el paper principal, el seu personatge resulta clau per al desenvolupament de la trama, sobretot en una escena brutal cap a la meitat del film. Destacar també, la magnífica interpretació de Rodolfo Sancho, actor protagonista, sobre qui cau tot el pes emocional de la trama i ho suporta de forma excel·lent.

La història presenta un matrimoni (format pels ja mencionats Belén Fabra i Rodolfo Sancho) que compra cases, per reformar-les i posteriorment vendre-les. Tan bon punt es posen a treballar en la seva última adquisició, el fill de la parella comença a escoltar veus i experimentar fenòmens estranys. A mesura que avancem, la família es troba en situacions paranormals molt inversemblants que aconsegueixen que l’espectador senti en pròpia pell la tensió dels personatges.

Tal com he dit abans, Voces ens pot semblar una cosa que ja havíem vist més d’una vegada, i a mi, a títol personal, els primers 20 minuts em resulten en un primer acte mal resolt que deixa a l’espectador fent-se moltes preguntes i a més, amb bastants clixés. Però al segon acte el guió ens ofereix una sèrie de plot twists poc previsibles i aquí és quan el jove director, Ángel Gómez, demostra el seu talent escrivint guions.

I encara que, en el punt àlgid, la trama està plena de jump scares (aguantar la tensió una estona amb silencis fins que ve l’ensurt de cop), en aquest film estan molt ben integrats amb el muntatge, en part gràcies a la bona direcció. Per això, podrem sentir nerviosisme i emoció, i no acabar cansats com passa en moltes pel·lícules de terror comercial de Hollywood.

El que destaca per damunt de tot d’aquesta pel·lícula són la direcció de fotografia i el disseny de so. Per la part de la fotografia trobem un alt nivell visual que denota molta qualitat en cada pla. L’ús d’una il·luminació amb clares referències a l’expressionisme alemany (l’ús de clarobscurs) i els enquadraments intel·ligents que ens mostren el “just i necessari”, aconsegueixen crear molt bé un clima en el qual sentim que “hi ha alguna cosa més”. Per part del disseny de so, podem escoltar un ambient que transmet tensió real, que molts cops sembla que no estigués, però que si faltés, no aconseguiria aquest resultat, i a més, només destaca quan és necessari.

En definitiva, Voces és una història de terror paranormal bastant recomanable, entretinguda, que té grans moments i és molt potent visualment. Potser no és del més alt nivell de terror, però que els amants del gènere gaudiran. Seguirem de prop a Ángel Gómez, un director a tenir en compte de cara als seus futurs treballs.

Gerard Cardona
@gerardcardona @eridanproductora


Gerard Cardona (Tortosa)
Fotògraf i videògraf, cocreador del projecte d’una productora audiovisual ebrenca: Eridan. És un amant del cinema que ha pogut dirigir la fotografia d’alguns videoclips i curtmetratges, sense grans pretensions.

Per veure els seus últims treballs on ha participat:
https://linktr.ee/eridanproductora

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top