OPINIÓ | CULTURA EBRENCA

BON DIA, cultura ilercavona

Vivim uns temps d’efervescència cultural per tot el territori, no només per part de creadors autòctons sinó també de gent (en arrels aquí o no) que han triat les nostres terres per viure o portar endavant els seus projectes. Novel·listes, pintors, poetes, escultors, actors…. Enriquint encara més el nostre teixit cultural.

Avui ús parlaré d’un projecte que encara ja fa un temps que està en funcionament crec que no és prou conegut tot i la seua vàlua. Us parlaré de La Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla a La Sénia, un projecte que van iniciar a finals del 2018 Carles Molins, Carmen Borja i Lena Torre. Aprofita’n la seua experiència en el món literari de Barcelona amb la productora PRODUCCIONS IMPOSSIBLES (tota una declaració d’intencions) van restaurar una casa al centre de la població, propietat familiar de Carles i la van convertir en el que es coneix com una residència per artistes. Per aquesta casa ja han passat 25 residents, uns cops de forma individual i altres en grup.

De múltiples disciplines artístiques, músics, poetes, coreògrafs, artistes plàstics…. D’orígens, edat i trajectòries molt diverses, però tots en una finalitat comuna, aprofitar l’estada per a tirar endavant projectes, conéixer l’entorn que ens envolta, la seua cultura i interactuar amb els creadors del territori. Recordo molt agradablement el sopar que vam compartir a la trobada mensual dels diLlums d’Arts al Forn en Dolors Udina, poc després de rebre el Premio Nacional a la Obra de un Traductor per part del Ministerio de Cultura, acompanyada per Antoni Clapés poeta, editor i també traductor. Ens van permetre conéixer la seua obra i projectes molt interessants i ells a la vegada van poder copsar la nostra vitalitat cultural. Està és la gran riquesa del projecte d’esta gent voluntarista i amant de la cultura que sense ajuts oficials i tan sols comptant amb els seus recursos i la col·laboració de gent del poble estan posant al mapa cultural català una petita població, que fins ara sols era coneguda pel monocultiu de la indústria del moble.

Una iniciativa, que en la meua opinió, s’hauria d’estendre ,convenientment finançada, a més poblacions del territori, son aquelles petites accions que a mig-llarg termini poden donar molt més fruit que projectes artificials d,aparador que acaben en foc d’encenalls.

SALUT I CULTURA BON 2021


Ricardo Gascón (Tortosa)
Interesat en la cultura en totes les seues manifestacions, obert a conèixer a nous creadors i reivindicar el gran bagatge que atresorem. Li agrada participar i promoure actes culturals per el plaer de disfrutar-los i sobretot de conèixer gent molt interessant.

@dillumsdartalforn

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top