OPINIÓ | CULTURA EBRENCA

BON DIA, cultura ilercavona

Invocant a Numen

Si la maleïda pandèmia no hagués aniquilat pràcticament tots els actes culturals aquest mes de febrer hauríem gaudit de la IV trobada en NUMEN.

Que es Numen??? Segons el diccionari: ” Inspiración que siente el artista y que estimula o favorece la creación o la composición de obras de arte”, però per al col·lectiu de diLlums d’Arts al Forn és l’acte on ens trobem vells i nous amics amants de la cultura en l’esperit de lluir la força dels nostres creadors, no és ni un acte d’autocomplaença ni reivindicatiu a l’ús, com sempre ens impulsa les ganes de conéixer-nos i trobar-nos perquè això ens enriqueix i ens fa créixer.

Numen sorgeix com tantes altres coses que hem portat a terme la gent de diLlums d’una manera improvisada, en una trobada casual i posterior conversa a peu dret en Jesús M. Tibau vam comentar els últims guanyadors de premis (bàsicament literaris) entre els nostres coneguts, i vam decidir que al proper sopar-trobada del grup convidaríem a vindre als guanyadors per tal de felicitar-los, vam fer una llista purament de memòria i van poder vindre una dotzena d, amics a la trobada de gener del 2018, ens ho vam passar molt bé i vam agafar el compromís que per el any següent d’una manera metòdica aniríem recollint els noms de les persones premiats en el món de la cultura del territori.

A mitjans d, any la llista s’anava fent gran i ja vam veure que seria impossible per qüestions d’espai trobar-nos a casa nostra el Forn de la Canonja, agosarats i inconscients a part iguals vam decidir fer la trobada a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, tracten-se de pujar dalt d’un escenari ens vam posar en mans del nostre guru teatral Valer Gisbert per tal d’ordenar l’acte, i ell va ser qui va batejar-lo com a Numen.

En les seues màgiques mans el que havia de ser un acte de reconeixement als premiats es va convertir en un espectacle, on van lluir dansa, música, dramatúrgia, poesia, fotografia…. recullin fragments de moltes de les creacions premiades, gràcies a la participació desinterada de molts artistes, tècnics i col·laboradors de tota mena.

El públic que gairebé va omplir l’Auditori i també natros ens vam veure sorpresos per la multitud de premiats, ratlla’n el centenar en múltiples disciplines artístiques, premis no sols d, àmbit local o català, també d’internacionals repartits per tota Europa i inclús uns quants més enllà de l’Atlàntic.

El fer un reconeixement a persones premiades és un criteri com qualsevol altre, no té més importància, són molts i bons creadors que no reben premis molts de cops perquè ni sols es presenten.

El febrer de l’any 2020 van tornar a emplenar l’escenari de l’Auditori de somriures i amics després d’una altra magnífica creació de l’amic Valer, poques setmanes després com temien els irreductibles gals el cel en forma de pandèmia ens va caure a sobre, i ens ha fet passar un any que la cultura ha patit el seu pitjor enemic, no pogué sortir al carrer, als escenaris, a les galeries, cinemes i resta de llocs que acostuma a transitar, però el que no pot aturar són les ganes dels nostres creadors, NUMEN segueix inspiranlos i a la primera oportunitat tota està creació sorgira a la llum, mentre el deu pagà amagat dins del nostre riu cuida d’una cultura mil·lenària que es renova dia a dia per molts entrebancs que tots aquells que la valoren sols de boca cap en fora li posen per davant.

SALUT I CULTURA.


Ricardo Gascón (Tortosa)
Interesat en la cultura en totes les seues manifestacions, obert a conèixer a nous creadors i reivindicar el gran bagatge que atresorem. Li agrada participar i promoure actes culturals per el plaer de disfrutar-los i sobretot de conèixer gent molt interessant.

@dillumsdartalforn

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top