OPINIÓ | CULTURA EBRENCA

BON DIA, cultura ilercavona

Des dels seus inicis L’Estel sempre ha mantingut una mirada propera a la cultura de les nostres terres, la nova direcció vol potenciar i aprofundir en la difusió del fet cultural que ens envolta. M’han demanat si puc col·laborar en aquest objectiu, humilment intentaré aportar el què conec.

El nom de la secció és un petit homenatge a la sèrie d’articles sota el nom “Bon dia, Cultura Catalana” que va publicar el gran home de lletres Manuel Pérez Bonfill des de 1978 al 1995 al setmanari Ebre Informes de Tortosa, l’adjectiu Ilercavó vol anar més enllà del que molts de cops es fa servir “Ebrenc”, el nostre territori cultural és més extens que les terres que travessa el gran riu, i va més lluny de l’altra riba del Sénia fins a les terres del Maestrat, i travessant el Matarranya i el Tastavins al Baix Aragó.

A hores d’ara crec que tothom tenim assumit que culturalment, lingüísticament i en la forma de viure formem un territori prou homogeni, tot i les lògiques diferencies entre poblacions, que perviu en el temps tot i les diferents administracions públiques que ens governen, que en massa ocasions enlloc d’unir i aprofitar el millor del territori ens separen.

Des d’aquesta secció intentaré donar a conèixer i posar en valor la immensa riquesa cultural en tots els àmbits de la que disposem, la gent que de forma individual o en associacions i col·lectius de tota mena que treballa per la cultura, els diferents actes, festivals, jornades, exposicions, mostres que omplen el territori.

Per sort, personalment crec que estem vivim una època d’explosió artística i cultural a tots nivells de gran valor, queden enrere aquells temps que gran part de la cultura (tret de la popular) es veia reduïda a uns ambients molt concrets i sovint en cercles tancats. El fet cultural en les seves múltiples vessants interessa a la gent, i són molts i de qualitat els creadors i artistes que ho propicien.
El meu objectiu és donar veu al nostre teixit cultural, molts cops desconegut i menystingut i no sols pels forans sinó també pel mateix territori fruit d’anys que lo bo era el que venia de fora.

Tot i que ha estat un any molt dur en molts d’àmbits, la cultura ha patit un gran sotrac. I encara que la gent d’aquest món està acostumada a no tindre les coses fàcils, confiem que en l’any 2021 puguem reprendre totes les propostes i activitats ajornades i que tots les poguéssim gaudir.

SALUT I CULTURA BON 2021


Ricardo Gascón (Tortosa)
Interesat en la cultura en totes les seues manifestacions, obert a conèixer a nous creadors i reivindicar el gran bagatge que atresorem. Li agrada participar i promoure actes culturals per el plaer de disfrutar-los i sobretot de conèixer gent molt interessant.

@dillumsdartalforn

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top