OPINIÓ | DIETÈTICA I NATUROPATIA

¿QUÈ EN SABEM DE LA NOSTRA MICROBIOTA?

Com tots sabem, vivim en una societat molt estressada i amb molta ansietat. Però, això, com repercuteix en la nostra alimentació i en la nostra flora intestinal?

Quan estem en un estat d’ansietat deixem de tenir el control sobre l’alimentació i podem cometre abús d’aliments refinats, begudes ensucrades, greixos saturats, etc. I tot tipus d’aliments que ens perjudiquen. Però què en diríem de la microbiota que es troba als intestins?

A la flora intestinal es troben gran part de les bactèries del nostre organisme. Aquestes tenen 3 funcions: servir de vehicle per obtenir els nutrients dels aliments, bloquejar l’entrada al torrent sanguini de partícules, substàncies, bactèries i altres organismes danyins i protegir la mucosa intestinal impedint que les bactèries i les proteïnes s’incrustin a ella.

De la microbiota també es diu que es el segon cervell perquè està directament relacionat. S’ha comprovat que hi ha relació en l’estat de la flora intestinal i les malalties neurodegeneratives. La flora està relacionada amb l’estat dels òrgans i, a més, son la gran defensa del nostre cos. És a dir, quan tenim algun òrgan alterat, la flora també ho està, per això l’hem de cuidar. Un estat òptim de la flora intestinal = estat òptim dels òrgans i cervell.  Les bactèries intestinals bones son capaces de produir substancies químiques cerebrals importants com la GABA (principal missatger químic del cervell, estabilitza el sistema nerviós, tolera millor l’estrès i l’ansietat, prevé i/o tracta trastorns neurològics i trastorns inflamatoris intestinals), per tant, si aquesta flora està afectada no produirà GABA i la persona estarà més irritable i inestable.

Si el teu intestí està de mal humor, també ho estarà la teua ment.

COM PERJUDIQUEM LA MICROBIOTA?
· Els nivells de sucre a la sang augmenten el risc de desenvolupar demències sense tractament.
· Quan hi ha una inflamació* persistent provoca alteracions a l’interior del cos (obesitat, diabetis, càncer, depressió, autisme, asma, esclerosis múltiple, Parkinson, Alzheimer,…).
· La inflamació* provocada per la pèrdua de qualitat intestinal també pot provocar permeabilitat cerebral.
· Nivells baixos de B12 son un factor de risc per desenvolupar demència, depressió, …
· Nivells alts d’inflamació* provoquen més possibilitats de patir depressió.
· El consum d’alcohol, sucres, gluten, fructosa, greixos saturats, carn, metalls pesants, químics, etc. Perjudiquen greument l’estat òptim de la microbiota.
· Estant en un estat continu d’estrès, ansietat, depressió, inestabilitat mental, …
· Fent un abús de medicaments, sobretot d’antibiòtics.

*Parlem d’inflamació quan la flora intestinal no es troba en el seu estat òptim.

COM PODEM MILLORAR-LA?
· Els greixos saludables (AOVE i fruits secs) milloren les funcions cognitives.
· Disminuir gradualment els sucres disminueix la inflamació.
· Millorant l’alimentació basant-la en fruita, verdura, fibra, aliments fermentats (xucrut), cereals integrals sense gluten, greixos saludables i fruits secs.
· La berberina, ginseng, té, cafè i la xocolata milloren el sucre en sang.
· Eliminant tot tipus d’estrès i aconseguir viure el present amb pau mental.
· Prendre prebiòtics i probiòtics milloren l’estat de la nostra flora.
· Mantenint uns bons hàbits de vida.

Després d’aquesta petita explicació sobre el què és la flora intestinal i com repercuteix el seu estat en la nostra salut, només cal dir-vos que no l’hem d’oblidar mai i que sempre hem d’estar cuidant-la. És molt important que en els moments que estem vivint la miméssim encara més ja que es fàcil trobar-se en un estat d’estrès continu.

Moltes vegades no podem evitar estar en un dels punts anomenats dels que perjudiquen la flora, però no passa res. L’únic que hem de fer, és ser conscients que allò ens pot afectar i per tant, farem cura d’aquesta microbiota malmesa el més aviat possible.

Per més consells, em podeu trobar a l’Instagram:
@saranatura_


Sara Reverté Prades (Els Valentins)
Està formada en dietètica i en naturopatia, i actualment està estudiant Reflexologia Podal per tal d’ajudar amb aquesta gran teràpia, desconeguda per a molta gent. Sara és una amant de la naturalesa, l’ecologisme, les pel·lícules i series, les bones persones, l’optimisme i les bones ambicions. Si voleu saber més d’ella, la podeu trobar a l’Instagram @saranatura_

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top