OPINIÓ | MEDICINA I SALUT

CONSELLS DE SALUT

La salut és d’interès comú per a tots, com és natural. I és habitual que opinem i ens aconsellem mútuament sobre el què ens passa, el què sentim, i els remeis per a guarir-nos. Per a començar amb aquesta secció de salut, res millor que pensar si els consells que rebem són “de confiança”.

Actualment tenim una gran quantitat d’informació sanitària i hem de tenir cura de qui fem cas sobre un tema tant important com la salut. Això no vol dir que només sigui per professionals sanitaris, però sí en gran mesura. A l’extrem, alguns problemes de salut tenen difícil solució o tractaments inexistents, i en moments de necessitat ens agafem a qualsevol esperança.

La millor manera de tenir una bona salut és, com sabem, portar una dieta equilibrada, fer exercici i no tenir hàbits tòxics (tabac, alcohol…). Però tot i així la malaltia apareix, i en aquest moment ens hem de ficar en mans dels professionals sanitaris. Sempre podem buscar una segona opinió si la informació rebuda no ens convenç, però sempre entre els professionals facultats per a fer-ho. Ja sé que el sistema sanitari públic està saturat i va com va amb les llistes d’espera, però això no ens ha de fer perdre de vista a qui hem de preguntar.

Lo primer i principal és tenir un DIAGNÒSTIC del problema, i després fer-hi el TRACTAMENT adient. El vostre metge de capçalera és qui us farà la primera atenció, tot i que per a símptomes lleus podeu accedir directament a la farmàcia o comptar amb la resta de professionals sanitaris si els teniu a l’abast, i preguntar. I no us oblideu dels odontòlegs i els podòlegs, que també estan facultats per a fer un diagnòstic i tractaments en els seus àmbits. Recordeu que fer un ús responsable del sistema sanitari és anar només quan sigui necessari, i millorarem les llistes d’espera. No us penseu que oblido a les medicines complementàries o alternatives, però son un “complement” i mai un substitut. Tot lo que pugui ajudar a millorar i no interfereixi, benvingut.

Però fugiu dels miracles o alguna cosa que serveixi “per a tot”.

El nostre sistema sanitari funciona amb la medicina basada amb l’evidència, de manera que les decisions es prenen en base a què una acció cura més que una altra, s’ha estudiat i s’ha vist que dona millor resultat. La investigació científica ens dóna solucions a problemes que encara no en tenien, així com també n’aporta de noves per a altres que ja en tenien.

Si em permeteu donar un consell, VACUNEU-VOS per al Covid-19! Entre tots anirem generant la immunitat de grup necessària per a reduir la incidència de la malaltia.


Pere Segarra Vallés (Roquetes)
Des del 2006 es dedica a intentar trobar solucions a problemes de salut des de la farmàcia, i des de 2017 també a l’ortopèdia i un centre mèdic.
Amb l’ajuda de la ciència intentarà compartir amb vosaltres temes de salut i qualitat de vida. Alguns més d’actualitat, tot i que la majoria d’ells no passen de moda. Ja sabeu què diuen els grans: “primer la salut”.

@centremedicsanodon

#farmaciasegarrareverte #farmaroquetes

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top