OPINIÓ | MEDICINA I SALUT

EL DESCONTROL NO CEDEIX

Un tumor és moltes malalties en una. Des de la més subtil alteració que ens passa desapercebuda i mai ens arribarem a assabentar, fins a la tipologia més letal i ràpida que no ens deixa ni tan sols plantar-li cara. Son ben coneguts i habituals en alguna d’aquestes formes, doncs molts els hi hem tingut proximitat, ja sigui en primer grau, en segon, o en amistats.

El seu problema, en essència, és el descontrol del creixement en les pròpies cèl·lules. Aquestes no paren de crèixer, i crèixer, i formen cossos estranys que impedeixen el funcionament normal del nostre cos. Poden afectar a teixits no massa importants, però també a òrgans vitals, poden estar molt ben localitzats i encapsulats, però també repartir-se pel cos i disseminar-se lliurement. Diem que son benignes quan les seves cèlul·les no envaiexen altres parts del cos, es poden extirpar i no tornen a aparèixer. Els malignes, que son càncer, es disseminen per altres parts del cos.

Potser no aporto res de nou, ja que és una malaltia coneguda i ben informada, però no voldria que l’hegemonia informativa de la pandèmia pel coronavirus ens faci subestimar la importància i l’atenció que hem de tenir envers aquestes malalties. Les condicions actuals en el sistema sanitàri poden fer quedar-nos a casa per por al contagi, però els controls i les proves diagnòstiques son de màxima importància. Així mateix amb les consultes relacionades. A la mínima no dubteu en consultar, i compartiu aquesta idea.

Finalment, recordar que qualsevol necessitat d’acompanyament i soport, a part dels professionals sanitàris, la trobareu amb les associacions de pacients, com la fantàstica LLIGA CONTRA EL CÀNCER de les terres de l’ebre: https://www.lligacontraelcancer.cat

Sempre ha estat entre nosaltres, i el creixement descontrolat de les cèl·lules no cedeix, però la lluita contra ell tampoc.


Pere Segarra Vallés (Roquetes)
Des del 2006 es dedica a intentar trobar solucions a problemes de salut des de la farmàcia, i des de 2017 també a l’ortopèdia i un centre mèdic.
Amb l’ajuda de la ciència intentarà compartir amb vosaltres temes de salut i qualitat de vida. Alguns més d’actualitat, tot i que la majoria d’ells no passen de moda. Ja sabeu què diuen els grans: “primer la salut”.

@centremedicsanodon

#farmaciasegarrareverte #farmaroquetes

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top