OPINIÓ | MEDICINA I SALUT

La por a la malaltia: La vacuna de la vacuna

Ja vaig parlar de les vacunes, però la situació generada entorn dels efectes secundàris de la vacuna d’Astrazeneca penso que ens aporta elements d’opinió molt importants sobre el poder de la informació sobre la salut i les conseqüències del seu ús inadequat.

De les informacions rebudes i com s’han succeït, trobeu què l’opinió dels experts segons la qual els casos ocorreguts son estadísticament irrellevants podrà compensar la por generada a patir-los? Jo diria que s’ha generat una tempesta perfecta. I no crec que torni la calma per a la vacuna d’Astrazeneca.

Veig la suspensió de la vacunació en termes de garantisme de la popularitat política. Els experts ens diuen que no hi ha motius per a parar-la, però els polítics han decidit que es para, i no fer-ho tindria un risc massa alt d’impopularitat envers la ciutadania. Tingueu clar que sé que és molt fàcil opinar sobre les decisions dels altres, i que a veure qui és el valent que es faria responsable d’una possible afectació significativa d’aquests efectes secundàris, però només és una opinió, com el títol indica.

A l’era que diuen de la informació, és inevitable que aquesta circuli tant ràpid, però al meu entendre, els mitjans de comunicació professionals haurien de mantenir el rigor de la contextualització científica dels aspectes mèdics. I ja podem començar a pensar com gestionem aquest aspecte a les xarxes socials, on l’audiència no depen del criteri expert del comunicador, perqué son un terreny molt fèrtil per al sensacionalisme.

La por generada per les reaccions adverses, les greus i les no tant greus que apareixen a la majoria de població vacunada, i que reforça els corrents antivacunes; el context general de confusió i alarma; l’alt cost econòmic dels tractaments i les conspiracions sobre els interessos que hi ha al darrere; Amb tot això apreix la tempesta. I per això el títol,  la prevenció dels efectes adversos implica no poder prevenir la malaltia. A veure si per casualitat, almenys la por funciona amb el mecanisme de l’efecte placebo i ens millora les defenses…

Tot plegat, una realitat complexa i amb contradiccions, com sempre.

Ens vacunarem quan s’aixequi la suspensió? Hauriem de tenir fe en la ciència, fet que per si mateix també és una contradicció. Però si volem arguments, que els hi ha, evitem els sensacionalismes, que per a evitar un accident de trànsit no deixem d’agafar el cotxe, no?


Pere Segarra Vallés (Roquetes)
Des del 2006 es dedica a intentar trobar solucions a problemes de salut des de la farmàcia, i des de 2017 també a l’ortopèdia i un centre mèdic.
Amb l’ajuda de la ciència intentarà compartir amb vosaltres temes de salut i qualitat de vida. Alguns més d’actualitat, tot i que la majoria d’ells no passen de moda. Ja sabeu què diuen els grans: “primer la salut”.

@centremedicsanodon

#farmaciasegarrareverte #farmaroquetes

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top