OPINIÓ | MEDICINA I SALUT

MEDICINA DE GUERRA I SATURACIÓ DEL SISTEMA SANITÀRI

Potser els amants de la història sabien els problemes que els metges tenien en el camp de batalla per a atendre als ferits. Havien de salvar a uns i deixar morir a uns altres. Quan els malalts a atendre superen la capacitat dels recursos sanitàris, s’havia de triar, es tactava a un i no a un altre, se salvava a un i no a un altre. I aquell qui tinguès més aptituds i probabilitats de servir a la causa general, era el que rebia el tractament. Això és la medicina de guerra.

Per a una part de la població la situació actual del sistema sanitàri és un drama. Una altra part sent sonar campanes amb les notícies i està alerta. Però una altra part no se n’ha adonat, i ni s’imagina la gravetat de la saturació del sistema de salut.

Sense ànim de fer sensacionalisme, i per als que encara no s’han adonat de la situació, repeteixo aquesta reflexió que hem sentit per diferents costats: Si no es pot controlar la transmissió del virus el sistema sanitàri es trobarà satrurat, i s’hauran d’aplicar protocols de medicina de guerra. Segur que no de forma tant cruel com en el passat, però hi haurà malalts que es podrien haver intentat de salvar i curar, i no es podrà fer.

Ja ens vàrem trobar així en la primera onada, quan a més a més faltaven material de protecció i equipaments mèdics, i estàvem més desconcertats pel desconeixement del què estava passant.

Les notícies de primera mà que ens arribaven d’Itàlia eren desesperants, i ja les forces de seguretat havien agafat el control dels recursos sanitàris, hosptials amb vigilants de seguretat i controlant l’accès.

Ara, gràcies a l’esforç logístic i humà dels professionals sanitàris, abordem el problema sense aquest estat d’excepció i la sensació d’una aparent normalitat. Però si augmenten els casos que necessiten atenció mèdica, i arribem de nou a la saturació, hi tornarem a ser. Ja no tenim potser tanta falta de material i equipament sanitàri, però si de professionals sanitàris. Son persones humanes i també estan afectats per la infecció. I ara, ells son el “coll d’ampolla” per a abordar el problema amb capacitat. Amb temps, lo lògic és que es dediquen més esforços econòmics per a augmentar la capacitat de generar aquests professionals, amb més places formatives en el sector i més places de contractació al sistema públic.

Però això necessita temps, tants anys com duren els estudis en qüestió, i les dades a dia d’avui de la saturació del sistema superen el 90% en molts llocs.


Pere Segarra Vallés (Roquetes)
Des del 2006 es dedica a intentar trobar solucions a problemes de salut des de la farmàcia, i des de 2017 també a l’ortopèdia i un centre mèdic.
Amb l’ajuda de la ciència intentarà compartir amb vosaltres temes de salut i qualitat de vida. Alguns més d’actualitat, tot i que la majoria d’ells no passen de moda. Ja sabeu què diuen els grans: “primer la salut”.

@centremedicsanodon

#farmaciasegarrareverte #farmaroquetes

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top