OPINIÓ | MEDICINA I SALUT

PRIVACITAT A L’HOSPITAL: I TU A QUI TENS?

Essent que estem en l’any en que Tortosa representa la cultura catalana, m’ha fet pensar amb una tradició o costum que sempre he pensat molt curiosa. No vull dir que sigui de forma generalitzada, però en diferents ocasions m’he trobat amb aquesta situació, i no sé a partir de quina freqüència un acte passa a ser costum o tradició. He tingut ocasió de consultar algun dels llibres del sr. Moreira, però entre versos i tornades no n’he trobat cap referència.

Es tracta de lo seguent: Us ha passat que quan vas a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta i algú que et coneix una mica o sap qui ets, et pregunta:

I tu, a qui tens?

Quan hi vas per un naixement rai, però si hi ets per algun tema delicat de salut, què?

Potser l’entrada en vigor de la llei orgànica de protecció de dades hagi fet canviar la situació, però no sé si hi pensen prou les persones que et pregunten en aquest nivell d’intimitat que poden incomodar i molestar. Evidentment que és una intromissió exagerada en la vida privada de la persona i els seus familiars, però tampoc penso que es faci en ànim de “xafarderia”, ni tan sols per a consolar-se amb les desgràcies dels altres, ja que llavors no es faria de forma tant descarada. Els sociòlegs potser ho saben, però sembla que la costum d’interessar-se per la realitat dels més propers tendeixi al llibertinatge en el si de l’hospital. Igual és que la pòpia desgràcia del motiu d’estar-hi et fa solidaritzar-te amb els altres, però es que de vegades també
passa amb el propi personal del centre.

Alguna explicació deu tenir, jo no acabo d’entendre-la, però en el meu cas, quan em pregunten, la mateixa educació i respecte per l’interlocutor m’impulsa a contestar a la pregunta, i amb la veritat, però immediatament penso, i a tu que t’importa?

Ara que la meva dona hi treballa tinc resposta fàcil, dic que la vaig a veure o similar, però abans tenia que tirar de petites mentides improvisades, que d’altra banda, no m’afecten a la mala consciència, perqué contesto algo que no s’ha de contestar a una pregunta que no s’ha de fer…


Pere Segarra Vallés (Roquetes)
Des del 2006 es dedica a intentar trobar solucions a problemes de salut des de la farmàcia, i des de 2017 també a l’ortopèdia i un centre mèdic.
Amb l’ajuda de la ciència intentarà compartir amb vosaltres temes de salut i qualitat de vida. Alguns més d’actualitat, tot i que la majoria d’ells no passen de moda. Ja sabeu què diuen els grans: “primer la salut”.

@centremedicsanodon

#farmaciasegarrareverte #farmaroquetes

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top