OPINIÓ | MÚSICA

L’alegria de la Festa

Un dels actius musicals/històrics que tenim a les Terres de l’Ebre són les anomenades “orquestres de ball”. L’afició per la Música a les nostres comarques, està més que arrelada. Ara no sempre és així però no fa tants anys no hi havia poble que la seva festa no tingués una orquestra o un “conjunt” musical pel ball.

La necessitat d’esbarjo, d’una societat que no gaudia de tots els mitjans que tenim en l’actualitat, i  l’afició a tocar un instrument musical, fou la formula perfecta per a provocar el naixement d’algunes de les formacions més emblemàtiques del territori.

Els “mamuts” d’aquesta història, les orquestres situades als anys 40-50, foren l’embrió de la resta que varen sorgir i consolidar-se a les dècades posteriors i voldria comentar la importància que  han tingut i tenen aquestes formacions en la vida musical d’un territori que no ha estat tant capdavanter amb molts d’altres sectors musicals.

L’orquestra de ball fou i és ambaixadora dintre i fora de Catalunya d’una bona quantitat de musics del territori. És cert que l’aparició dels Dj’s i dels teclats anomenats intel·ligents, que de vegades el que està darrera d’ells fa tan sols veure que toca, varen fer molt mal a aquestes formacions que sempre han defensat la Música en directe.

No penseu que tan sols soc un romàntic a l’escriure aquestes línies sobre les orquestres de ball de les nostres Terres, han estat bressol i ho seran dels molts musics i, tan sols per això, haurien de tenir un altre reconeixement social del que tenen moltes vegades.

En aquests moments, les orquestres de ball del territori, són un sector desprotegit donada la seva idiosincràsia, molt mes que d’altres col·lectius musicals i això pot provocar, en alguns casos, la seva desaparició. No sé qui ni com, però que no tardin molt en poder treballar, sinó, estarem condemnats a la música en llauna per ballar i això va en detriment de la Música feta per musics i en viu.


Xavier Bertomeu (Tortosa)
Director d’Acadèmic, de la Mostra de Jazz de Tortosa i del festival Ebre Terra de Vent.

@mostrajazztortosa

@ebreterradevent

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top