OPINIÓ | MÚSICA

Mal so(n)

La quantitat de centres on s’imparteix música a les Terres de l’Ebre, hi ha molts pocs municipis on no hi hagi un o varis centres on es pot estudiar-la, donar fe de l’estima i interès d’aquestes terres envers el seu aprenentatge.

La pandèmia ha afectat a l’ensenyament en general, però als ensenyaments musicals en particular es devastadora. Hem de tenir en compte que la piràmide d’aquests ensenyaments es molt pronunciada. Es a dir, es calcula que tan sols un 1% de l’alumnat que comença els seus estudis (als 6-7 anys d’edat), accedeix als 18 anys als estudis superiors de la mateixa. Aquest fet fa que on està el gruix d’alumnes sigui entre els 7 i 12 anys d’edat, etapa fonamental per la formació en la música.

Be, amb les mesures imposades a aquestes franges d’edat, es fa molt difícil el poder realitzar un ensenyament amb les condicions adequades. La no presencialitat, tenint els ensenyaments on line com alternativa, tenen les seves possibilitats dintre d’altres franges d’edat i d’un aprenentatge molt específic. A aquestes edats d’aprenentatge els nens/es, necessiten per aprendre a tocar un instrument la presencialitat com a fet fonamental. La correcció de postures, l’afinació, el contacte estret amb el professor/a… son tan sols alguns elements que el sentit comú ens fa veure a tothom.

Les nostres escoles de Música, professors i alumnes es veuen afectats, i molt, per aquestes decisions amb les que no s’ha tingut en compte les circumstàncies en les que vivim. No te cap relació una escola de música d’una ciutat gran, que petites escoles, com les que tenim a casa nostra on els alumnes assistents en la majoria de casos en classes individuals (amb totes les mesures de seguretat sanitària) i amb les classes col·lectives que solen ser petites i amb grups que comparteixen bombolles a l’escola del municipi corresponent.

Si bé, aquestes mesures són incorrectes per a tots, per aquestes Terres encara tenen menys sentit. Esperem que no s’allargui massa aquest mal son.


Xavier Bertomeu (Tortosa)
Director d’Acadèmic, de la Mostra de Jazz de Tortosa i del festival Ebre Terra de Vent.

@mostrajazztortosa

@ebreterradevent

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top