Reivindicar el passat més recent de la Ràpita per posar-lo en valor, reviure’l i deixar que la ciutadania l’interpreti i el reivindiqui. Això és Orígens, un viatge d’anada i tornada a la història per explicar el fet rapitenc des de dins buscant la complicitat tant de locals com de forans

Els dies 12, 13 i 14 d’octubre, la Ràpita posarà de relleu la singularitat econòmica i social de la població a principis del segle XX amb una festa que arriba a la segona edició avalada per l’interès i l’entusiasme amb què la ciutadania en va acollir l’estrena l’any passat. Tal com remarcava Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, l’increment de participació i el fet de doblar les activitats programades per aquests tres dies –de la quarantena de l’any passat s’arriba a les 75 d’enguany– permetran fer un salt qualitatiu i quantitatiu en l’organització de l’esdeveniment. “Això demostra que la Ràpita s’ha fet seu des del primer dia aquest esdeveniment , així com el fet de poder compartir l’objectiu de recordar i rememorar els nostres avantpassats i recordar els nostres orígens mariners i pagesos”, apuntava Caparrós.

“Sucosa i diversa”

Com l’any passat, Orígens subratlla les singularitats representades per dos grups socials: els pescadors i mariners per una banda, i el món pagès i ramader de l’altra, així com tot allò que gira al voltant de les dues. “Orígens és l’excusa perquè els xiquets de les escoles comencin a treballar les tradicions, la història, la gastronomia i el més típic de l’època de fa cent anys de la Ràpita”, explica Rafa Balagué, regidor d’Identitat. Aquest any, però, tots els actes s’amplien i es diversifiquen encara més. “La participació de les entitats ens ha fet arribar moltes propostes originals i diverses per conformar una programació sucosa i diversa”, assenyala.

La ciutat d’Amposta serà la convidada d’aquesta segona edició que es representarà amb una entrada de carros acompanyats de la rondalla de Guardet Lo Cantador pels carrers del barri del Xicago. En l’àmbit de la mar, la novetat és l’arribada del pailebot Santa Eulàlia i del vaixell centenari Sant Ramon, espectadors privilegiats de la regata de muletes en la qual hi prendran part diferents clubs esportius del territori. Pel que fa al món de la pagesia, es podrà gaudir de l’espectacle ‘De los Pirineos al Mediterráneo: músicas y leyendas de hace cien años’, que portarà fins a la Ràpita el pastor Jesús Pescador, arribat del Pirineu aragonès per a l’ocasió. La música prendrà especial protagonisme també amb Pep Gimeno Botifarra i l’espectacle que oferirà acompanyat de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca. Menció a part mereixen les rondalles, que suposaran enguany el debut de Mari la de Benet, qui n’ha recopilat diverses de ben antigues i que cantarà amb la seva pròpia veu. A més, gastronomia, concursos, balls i teatre ompliran un cap de setmana que servirà, a la vegada, per donar el tret de sortida oficial a la tardor rapitenca.

Aquesta festa estarà organitzada per la regidoria de turisme de la mateixa població i comptarà amb la col·laboració dels Segadors Sant Jaume i el Grup de Jota Sarabastall i Rondalla. Així doncs, esperem que no deixeu escapar l’oportunitat de poder gaudir de les tradicions i productes més autèntics de les nostres terres.

Text: Judit Monclús

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top