Parlem amb la Delegació Baix Ebre-Montsià de l’Associació  Celíacs de Catalunya.

La Delegació Baix Ebre Montsià es va crear a l’abril del 2019. La formem un grup de persones voluntàries que pateixen la malaltia celíaca o que tenen fills/es que la pateixen.

Què és la celiaquia i com es diagnòstica?

La celiaquia és una malaltia immunitària causada per la ingesta de gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l’ordi i la *civada, que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim afectant a la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Segons el protocol de Diagnòstic Precoç de la Malaltia Celíaca (MC) estableix que s’haurien de complir quatre dels següents indicadors: tenir símptomes, mesurar els anticossos en una analítica de sang, fer proves genètiques, biòpsia de l’intestí prim i la millora en suprimir la ingesta de gluten (no començar una dieta sense gluten abans d’haver estat diagnosticat de celiaquia)

L’únic tractament adequat és una dieta estricta sense gluten. La MC és de per vida i, per tant, també ho serà la dieta sense gluten, que ens permetrà mantenir la nostra salut. El 80% de les persones amb la malaltia no estan diagnosticades.

Quin és el propòsit de l’Associació?

L’objectiu de l’Associació és defensar els interessos de les persones celíaques, representar el col·lectiu davant entitats públiques i privades, i oferir informació, formació i assessorament que millori la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.

Els nostres objectius principals són:

• Acompanyar, assessorar i recolzar al celíac i a la seva família
• Un prompte diagnòstic (mitjana de 7 anys en diagnosticar) i atenció mèdica adequada
• Contribuir a la seva normalització social
• Fomentar la investigació mèdica
• Treballar amb organismes públics per millorar la legislació
• Impulsar campanyes de sensibilització en sectors involucrats: restauradors, productors i distribuïdors.

Com podem contactar amb la Delegació?

A l’adreça electrònica baixebre-montsia@celiacscatalunya.org  ó bé al 664 279 226 i també a la pàgina web de l’associació www.celiacscatalunya.org

Perquè t’has de fer-te soci/sòcia?

Quan diagnostiquen a una persona de celiaquia o qualsevol patologia relacionada amb la ingesta de gluten, li prescriuen una estricta dieta sense gluten de per vida i aupa! a espavilar-te. Des de l’associació (delegació) proporcionem informació i assessorament sobre la malaltia, com seguir la dieta sense gluten, resoldre dubtes i el més important, escoltem i ajudem a assumir l’impacte que suposa aquest diagnòstic i que no només repercuteix a la persona mateixa sinó també el seu entorn familiar i social en tant als canvis d’hàbits alimentaris que comporta seguir una dieta sense gluten.

Si t’han diagnosticat celiaquia i encara no ets soci, t’oferim una primera visita gratuïta per resoldre tots els teus dubtes. T’assessorem en l’àmbit dietètic. Organitzem activitats, tallers de cuina i xerrades gratuïtes pels associats. Lluitem pel col·lectiu impulsant projectes d’investigació, acreditem establiments.

I també, sent soci ajudes a que puguem portar endavant els propòsits abans esmentats. Les associacions de malalts treballem per fer sentir la veu del pacient sobre les seves necessitats i lluitem per arribar on no arriben les institucions/administracions. D’aquí la importància de la tasca realitzada a les delegacions procurant la inserció in situ del col·lectiu celíac a les activitats de la zona procurant que el consistori s’impliqui en la realitat del col·lectiu. Hi ha molta feina per endavant, i necessitem recursos. La implicació del col·lectiu per poder portar-los a bon port és imprescindible. Només una dada… al 2019 el 89% del nostre finançament va provenir de les quotes aportades pels socis. Sense ells seria impossible realitzar la nostra tasca.

Per què un establiment que fa oferta sense gluten hauria d’estar acreditat  per l’Associació? Quins passos ha de seguir? Cal renovar periòdicament la certificació?

L’acreditació de l’Associació és un símbol de prestigi per l’establiment. Indica que ha rebut el nostre recolzament i que ha implementat tots els protocols necessaris (des de que la matèria primera entra per la porta fins que arriba al client) per poder donar servei sense gluten amb seguretat.

S’ha de renovar anualment, i l’acreditació és gratuïta. Assessorem i ajudem a tot establiment que tingui la voluntat de donar un servei correcte a la persona celíaca.

No ens cansarem de recordar que no tots els establiments que diuen servir menjar “sense gluten” ho fan en les condicions que les persones celíaques necessitem. Des de l’Associació busquem establiments que estiguin disposats a donar un servei correcte i segur al nostre col·lectiu. En aquest camí els donem suport i treballem en una col·laboració estreta. I tot això ho fem de manera gratuïta!

Abans de crear la Delegació ja estaven acreditats el Restaurant Casa de Fusta d’Amposta i el Restaurant Diego de Santa Bàrbara. Enguany, tot i la pandèmia hem acreditat a Tortosa la Carnisseria Leonila i el Restaurant Paiolet, a Sant Carles de la Ràpita el Bar Maria des de 1941 i Casa Ramón a les Cases d’Alcanar.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top