Parlem del Projecte EMMA

“Encara queda molt per descobrir quant a la resposta immune en càncer de mama… per això el Projecte Emma”

Marylène Lejeune. Coordinadora del grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica (PO&B) a l’Hospital Verge de la Cinta.

Amb el repte de millorar l’administració dels tractaments actuals i detectar noves dianes terapèutiques en càncer de mama per poder disminuir el risc de recaiguda i millorar la supervivència de les pacients, tot un equip d’especialistes treballen a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa darrere el nom de Projecte Emma. Des dels seus inicis, la Dra. Lejeune és la coordinadora del grup de PO&B.

– A finals de 2019 naix el Projecte Emma, però l’equip fa més de 15 anys que treballeu investigant el càncer… El grup va posar-se en marxa cap al 2004, quan vam rebre les primeres beques per començar a estudiar la resposta immune en els limfomes. Fins que uns anys vam participar en alguns projectes de recerca nacionals en càncer de mama, que van evolucionar cap a la investigació sobre la resposta immune en aquesta malaltia.

– En quines línies de recerca treballeu? Ens centrem en la resposta immune en els ganglis axil·lars. Ja se sap que quan el càncer de mama comença a escampar-se pel cos el primer lloc afectat són els ganglis axil·lars, però gairebé no hi ha cap investigació sobre el paper que té la resposta immune d’aquests ganglis en l’evolució de les pacients. A banda, també estudiem els ganglis negatius, on encara no ha arribat la metàstasi, i en aquest aspecte la recerca és innovadora. Tot va començar fa dos anys, quan estàvem estudiant els ganglis i vam veure diferents patrons de resposta immune que es trobaven fortament associats amb la metàstasi axil·lar i l’evolució de les pacients.
– Per tant, és la manera d’adaptar el tractament a les necessitats de cada pacient.
A través de la resposta immune es poden buscar uns marcadors predictius que ens dirien si una pacient necessita un tractament o un altre. Tanmateix, també s’està parlant molt de la immunoteràpia, que encara no funciona al 100%, però que amb aquests patrons ens podria servir de marcador predictiu per al dia a dia i el diagnòstic de les pacients.

– Va per bon camí la investigació? Aquest any hem tret tres publicacions en revistes internacionals i n’estem preparant cinc més. Així i tot, sabem que no són moments fàcils, però volem seguir investigant perquè creiem que encara queda molt per descobrir quant a la resposta immune… per això el Projecte Emma.

– Què necessiteu? Necessitem 150.000 euros. Amb aquests diners podrem contractar un jove investigador de Terres de l’Ebre durant tres anys, així com comprar tot el material necessari per dur a terme el projecte.


Bàrbara Tomàs Arasa. Tècnic Especialista en Anatomia Patològica i Citologia (TEAP) al servei d’Anatomia Patològica de l’HTVC.

En representació de l’equip de tècnics especialistes en Anatomia Patològica i Citologia, Bàrbara Tomàs explica que cada persona compta amb diverses funcions vinculades al Projecte Emma, tant al servei d’Anatomia Patològica com a l’exterior de L’HTVC.

– Quina és la vostra tasca a l’equip investigador? Les nostres tasques principalment van lligades al maneig de les mostres que els investigadors de l’HTVC volen estudiar. Aquest maneig passa per diferents fases com són la recollida dels Consentiments Informats de totes les mostres a incloure en l’estudi, la confecció de TMA’s o blocs multitumor, el tall d’aquests blocs, diferents tincions de tècniques histoquímiques o la realització de tècniques moleculars, entre moltes altres tasques. A més, fora d’horari laboral també col·laborem en tot allò que potser no es veu tant però no deixa de ser igual d’important com és embolicant les flamenques i acudint allà on es munta la carpa per donar suport.

Per què és tan important recaptar fons per poder seguir treballant? Senzillament perquè tots som Emma! Qui més qui menys té algun familiar, amiga o veïna que ha passat o que passarà per aquest mal tràngol, com diem a les nostres terres. Tenim un equip investigador molt potent, amb moltes idees i ganes, i hem d’ajudar a reconeixe’ls entre tots. La investigació és clau i hauria de ser prioritària en el present que estem vivint.


Elena Podeanu. L’Elena té 37 anys i en fa dos que li van detectar càncer de mama. Quan estava rebent el tractament de quimioteràpia li van presentar el Projecte Emma, al qual es va voler sumar de seguida participant en el vídeo promocional.

– Com a pacient, quina és la teva visió respecte al projecte? Em sembla increïble. La investigació, sigui en el cap sanitari que sigui, és essencial per poder erradicar les malalties. Si més no, és gràcies al treball d’investigadors i metges que jo puc seguir compartint la vida amb la meva família i amics.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top