Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí” nou llibre del periodista Jordi Duran

Periodista de trinxera, Josep Bru i Jardí (Tivissa, 1893-Barcelona, 1983) és el títol del nou llibre del periodista riberenc Jordi Duran. El relat s’emmarca en uns anys intensos de la història contemporània de Catalunya, viscuts en primera persona pel periodista i polític tradicionalista tivissà Josep Bru i Jardí. La Setmana Tràgica, les accions violentes del carlisme radical, la fundació dels sindicats lliures, el terror de Martínez Anido a Barcelona, les intrigues per derrocar la República, la Guerra Civil a Burgos, la neutralització del Carlisme per Falange, les depuracions del franquisme… són alguns dels episodis en què Bru i Jardí va intervindre directament. La seua ploma, al servei de la causa legitimista, de l’autoritarisme i dels valors més conservadors, va ser l’arma amb la qual va disparar contra els enemics de l’ordre i la tradició, bé fossin els jóvenes bárbaros de Lerroux, els marcel·linistes tortosins o els revolucionaris de la CNT. Juntament amb el seu germà Lluís (Tivissa, 1904-Santiago de Xile, 1945), diputat d’ERC al Parlament de Catalunya durant la II República, els Bru i Jardí constitueixen una nissaga política única a la Ribera d’Ebre.

El llibre és la continuació de la línia de recerca endegada pel periodista Jordi Duran, el qual suma una nova peça a les obres Daniel Serres i Loran, política i societat a Móra d’Ebre i Móra la Nova, (guanyadora del XVIII Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila impulsat pel CERE) i El Canonge Montagut. La contribució d’un clergue de Móra d’Ebre a la construcció del feixisme, treball guardonat amb el XXVI Premi d’Història Enric Bayerri Bertomeu. Tot plegat amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de personatges rellevants del
territori situats en l’espectre ideològic de la dreta i l’extrema dreta.

El llibre es va presentarar el diumenge 25 d’octubre, a la Plaça del Portal de Tivissa, l’acte va comptà amb la presència de Montserrat Perelló Margalef, alcaldessa de l’Ajuntament de Tivissa; Gemma Carim Gironés, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; Josep-Sebastià Cid Català, president del CERE; Josep Baubí, president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a les Terres de l’Ebre; Daniel Arasa Favà, Doctor en Humanitats i Ciències Socials, periodista, assagista i autor de llibres de recerca històrica, i de Jordi Duran, autor del llibre.

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top