Aquest any amb l’impacte de la tempesta Gloria sobre el Delta, l’Ebre torna a ocupar titulars. Tornem a sentir promeses, però a l’hora de la veritat la única cosa que es fa al Delta són pedaços temporals. Mentrestant les solucions de veritat es queden ‘al calaix’. Des de fa anys que vivim la mateixa història, sense un cabal digne per al riu, ni els sediments que tenen amuntonats als embassaments, ni una reducció en els plans insostenibles de regadius, ni dissenyar un Pla Hidrològic de la Conca per al riu d’acord en un criteri mediambientalista tal com marquen les directives europees.

Per si fos poc, aquest estiu s’han aprovat dos transvassaments més. La història es repeteix des del transvasament a Tarragona dels anys 80, el Pla Borrell als anys 90, el PHN del PP, i l’intent de transvasament del tripartit al 2008. Ara en diuen diferents noms; captació provisional d’aigua, transferències temporals, bancs d’aigua, canals entre conques, interconnexió de xarxes, perllongament del transvassament existent, i, l’últim invent, un petit traspàs d’aigua, etc… però són només jocs semàntics. Són transvassaments amb tot el que això implica per a les Terres de l’Ebre.

L’Ebre ja pateix el transvassament del Consorci d’Aigües de Tarragona i un bon grapat de transvassaments riu amunt. I la cosa no para. El govern espanyol acaba d’aprovar un nou transvassament fins a Santander, mentre aquí a Catalunya han aprovat una extensió del CAT cap a molts pobles de la Conca de Barberà.

L’Ebre pateix. I si l’Ebre pateix, els efectes negatius es noten a tot arreu; a la Mar de l’Ebre, a les platges, al marisc i la pesca, al Delta, a l’agricultura local, turisme sostenible, i al futur de les nostres poblacions i joventut.

Cal que els nostres representants
polítics lluiten per a aturar els transvassaments, i treballen a llarg termini pel riu i el Delta. Demanem que els ajuntaments presenten al·legacions als estudis de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre abans de fer el nou Pla de Conca. Hem de tornar a convèncer a tothom que els transvassaments no són la solució de res. Lo riu és vida!

Plataforma en Defensa de l’Ebre

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top