Els fogons del nou restaurant Jordi’s de Tortosa fusionen amb imaginació la gastronomia de Mèxic i el Mediterrani

Quan et serveixen caragols amb chile habanero (picant i originari de la península de Yucatán) o braves amb chipotle (pebrot fumat), constates que la fusió de tradicions culinàries tan llunyanes com la mexicana i la catalana funciona. Només fa tres mesos que la xef Laura Garcia va començar a dirigir els fogons del nou restaurant Jordi’s —ubicat al barri del Temple de Tortosa—, però ha estat temps suficient per demostrar que el bon gust i la imaginació s’han posat al servei de l’intercanvi de cultures i sabors. “Volem ajuntar el millor d’allà, amb el millor d’aquí. Potser encara no estem del tot acostumats als sabors de la cuina mexicana i per això el nostre objectiu és introduir de manera subtil i a poc a poc els gustos que al nostre paladar li poden semblar exòtics”, explica Garcia. Per això, el toc de picant dels plats és molt contingut. Però el tàndem culinari entre la vessant meridional d’Amèrica del nord i l’Europa mediterrània, també ho és professional: Laura Garcia treballa al costat de la xef Fraulein Reyes, ella sí, originària de Mèxic. Un duet ben engreixat, perquè totes dues han passat per l’escola i la cuina del restaurant Villa Retiro de Xerta —reconegut amb una Estrella Michelin— i això ja dona a entendre que aquesta aventura ‘mexiterrània’ no és cap broma.

La cuina mexicana ja fa temps que va arribar al nostre país, però fins ara, a l’Ebre encara no hi estava del tot ben representada. Per això el nou Jordi’s ha tingut l’encert de cobrir un buit d’oferta evident. I ho fa com Déu mana: lluny de la tradició tex-mex, tan poc genuïna, sovint vinculada a les grans cadenes de fast-food dels Estats Units, i que tanta confusió ha generat entre els veritables amants de la gastronomia del país de Diego Rivera i Frida Kahlo. “A la nostra cuina hi tenim moltes més varietats del bitxo, no utilitzem el comí i tota la farina és de blat de moro, amb l’afegit que no porta gluten i així no tenim problemes amb els celíacs. Els productes estan elaborats i processats segons la tradició mexicana”, comenta la jove Fraulein Reyes. 

Tots els graus del mestissatge

De tot plegat en surt una carta eclèctica, que sap anar més enllà dels estereotips que us venen al cap i amb diversos graus de mestissatge. Si sou més de plats mexicans, no us podeu perdre la sopa azteca, l’amanida de cactus, els nachos de carn, amb salsa de formatge i extra de pebrots jalapeños, magret d’ànec amb plàtan macho, abadejo al forn amb salsa de blat de moro, tataki de tonyina balfegó amb soja, llimona i maionesa de chipote, o l’alambre de arrachera (vedella), bacó i formatge que s’ha convertit en un dels plats estrella del restaurant. Si sou dels que encara us costa sortir del vostre espai de confort culinari i no voleu renunciar a la gastronomia mediterrània, hi podeu tastar els bunyols d’abadejo amb praliné d’ametlla, les vieires amb salsa de mango, rúcula i anacards, les croquetes de rabo de bou o uns bons musclos al vapor.

La carta de vins té en compte alguns dels millors cellers de la Terra Alta —Xavier Clua, Bàrbara Forés, Frisach i Altavins, entre d’altres— i d’altres Denominacions d’Origen catalanes, però clar que en l’oferta de begudes tampoc no hi pot faltar una chela (cervesa) genuïnament mexicana, com una Corona o una Sol. Mengeu el que mengeu, beveu el que beveu, deixeu un racó per a les postres: margarita de fruites amb gelée de tequila i gelat de mango, pastís de formatge amb guayaba —que li aporta un sabor que recorda a la vegada la pera, la maduixa i el codony— o el tradicional mel i mató, amb textures. Però més enllà de la bona cuina, el restaurant Jordi’s és un establiment que cuida les vaixelles i posa molta atenció en la presentació dels plats. I més, ofereix la possibilitat de menjar en un ambient modern i acollidor.

Restaurant Jordi’s

Plaça de les Corts Catalanes, 4

 Tortosa. Tel. 682 51 03 59

Dilluns tancat. Els dijous, nit temàtica exclusiva de cuina mexicana. Un restaurant que presta especial atenció a les persones amb problemes de celiaquia. 

Menú d’entre setmana 12€

Menú de diumenge 23€

Preu mitjà del menú a la carta 30€

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top