Per conèixer un lloc cal passejar i observar-lo ben detingudament. Per això, el municipi de Sant Jaume d’Enveja proposa, com a carta de presentació, tres rutes traçades perquè qui les segueixi, pugui descobrir el poble i el seu entorn. Les rutes travessen els indrets més emblemàtics, tant a nivell històric com paisatgístic. Els colors blau, groc i verd són els que posen nom als tres camins de l’anomenada Ruta dels Colors.

El Camí de l’Anita, el blau, és un trajecte rural que voreja el riu Ebre des del casc urbà fins al baladre monumental. Al seu pas es descobreix la descàrrega del canal de la dreta de l’Ebre, que regala una magnífica vista panoràmica. Seguidament, s’hi troba l’àrea de l’Anita, indret on està enfonsada l’embarcació de vapor que, antigament, servia de mitjà de transport entre el Delta i la ciutat de Tortosa. El camí blau continua per l’embarcador de Balada i la vista de l’Illa de Gràcia, i culmina al gran baladre, planta que tot i tractar-se d’un arbust, mesura extraordinàriament vuit metres d’alçada.

 

 

La ruta groga és la més curta –de quatre quilòmetres- , però també la més didàctica. S’anomena Lo Jornal del Pagès i pretén ensenyar com era la vida d’una família de pagesos del Delta. L’itinerari passa pel CIBDE, el Centre d’Interpretació de les Barraques, on s’explica com subsistien els antics camperols; també com conreaven la terra, mitjançant l’Arrossar Interactiu. La ruta segueix pel passeig fluvial i finalitza al nucli urbà del municipi, on es pot degustar la cuina típica tradicional i aconseguir productes locals.

La Via Buda és la representada pel color verd, ja que es tracta de l’últim tram de la Via Verda de l’Ebre, des de Sant Jaume fins al mar. Recorrent-la, s’hi pot contemplar el naixement del riu Migjorn, l’espai natural Finca del Violí, el Mirador del Migjorn i la seva desembocadura. La ruta finalitza a la platja Migjorn, a tocar de l’illa de Buda i de les platges Naturista i el Serrallo. 20 quilòmetres de plaer natural immersos entre bosc de ribera, fauna i flora peculiar, arrossars i llargues platges d’arena verge.

La Ruta dels Colors pretén ser un reflex de la identitat de Sant Jaume d’Enveja. És important saber que els 31km totals són a terreny pla, a desnivell 0. Així doncs, totes les rutes es poden recórrer molt fàcilment tant a peu com amb bicicleta.

 

Per a mès informació:

www.santjaumeturisme.cat

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top