«Un arquitecte molt humanista». Amb aquestes paraules es defineix, i es resumeix, Enric Roig, qui parafrasejant a Rafel Moreno dona gràcies a l’arquitectura «perquè m’ha ensenyat a veure el món amb uns altres ulls»

Enric Roig
Enric Roig

Enguany, el Taller d’Arquitectura Roig Montagut compleix 30 anys i ho fa seguint aquesta línia més social i oferint un servei integral, facilitant-li al client tots els tràmits burocràtics i de permisos. «Els arquitectes, des del meu punt de vista, no dibuixem, dissenyem, i ja està. Nosaltres tenim una funció social. Quan un client acudeix a nosaltres té els seus neguits, preocupacions i dubtes. Quan algú inverteix diners en fer-se una casa, està hipotecant la seva vida. Saber escoltar-los, aconsellar-los i facilitar-los el camí, és també la nostra feina».

Roig, provinent d’una família humil, va aconseguir estudiar la carrera d’arquitectura a Barcelona i després va tornar a Tortosa per tirar endavant la seva carrera professional a la ciutat que l’ha vist nàixer i a la que tant estima. Juntament amb l’arquitecte Carlos Vergés va formar la societat d’arquitectes Vergés Roig a l’abril de l’any 1989. Al mateix temps entrava a treballar a l’administració pública com a director del Taller Escola Sant Joan. 

Taller d'Arquitectura Roig Montagut

Des d’aquell moment, Roig ha continuat compaginant sempre la seva feina al despatx, ara Taller d’Arquitectura Roig Montagut; i el servei a l’administració, amb el càrrec de Cap de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Tortosa, actualment en excedència per càrrec públic, com a regidor. 

Durant aquests 30 anys Roig assegura que hi ha hagut diversos moments clau que han canviat el rumb de l’arquitectura: la crisi econòmica i la revolució informàtica. Tots dos van arribar gairebé de la mà, i el van fer renovar-se i aprendre. «Jo penso que els moments de crisi són aquells que s’aprofiten per créixer. Són oportunitats i hem de saber aprofitar-los».

A banda de la realització de projectes públics i privats en diversos àmbits, Roig ha incidit en obres de rehabilitació, tant en edificis modernistes (Bau, Algueró, Ballester, Alonso Ballester, Piñana) com d’altres èpoques, com l’Espai Blanquerna o el Bisbat de Tortosa. 

Un dels primers grans projectes que va dur a terme va ser el de l’Hospital de Jesús, i també la Llotja de Peix de la Ràpita. 

Institut de Batea

L’any 2012 va rebre el Premi Qualitat Ebrenca per la rehabilitació de l’Institut de Batea, una obra sorprenent que surt de l’estil racionalista, conceptual i de línies netes amb el que Roig s’identifica, i va més enllà en el seu vessant més creatiu. L’any 2017 va ser finalista del mateix premi per la reforma del palau Episcopal per a les oficines de Càritas.

La vocació pel servei públic l’ha portat al món de la política, i des del 2012 és regidor a l’Ajuntament de Tortosa i també ha estat president del Consell Comarcal del Baix Ebre. Tot i això, Roig destaca que l’arquitectura és una passió que mai deixarà de banda.

Taller d’Arquitectura Roig Montagut

C/ Ramon Berenguer IV, 40

PB. Tortosa

Tel: 977 445 166

Text: Maria Noche

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top