Si hi ha un poble a les Terres de l’Ebre amb sensibilitat especial pel patrimoni arqueològic, aquest és Alcanar. Els jaciments de la Moleta del Remei (iber) i de Sant Jaume (pre-iber), per exemple, fa temps reben l’atenció de l’administració local. Uns projectes arqueològics, que des de fa vint anys, també van acompanyats d’una activitat divulgativa gairebé incessant. Ara, tot plegat fa un pas més enllà i el tradicional mercat iber d’Alcanar, fa enguany un salt qualitatiu i es transforma en un festival iber que s’ha rebatejat amb el nom de Tyrika, que se celebrarà durant el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre.

 

 

D’on ve aquest nom?

El el poema Ora Maritima de l’escriptor romà Ruf Fest Aviè s’hi pot llegir: “Aquí, doncs, van alçar-se les ciutats d’Hilactes, Histra, Sarna i la cèlebre Tiriques. El nom d’aquesta ciutat és antic: les riqueses dels seus habitants són molt conegudes al llarg 500 de les costes de l’orbe, ja que, a més de la fecunditat de la terra –gràcies a la qual el sòl cria ramats, vinyes i els dons de la daurada Ceres–, els productes estrangers són remuntats pel riu Hibero”.

Els estudiosos relacionen Tyrichae, conegut també avui com Tyrika, en un assentament indeterminat ubicat entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre, o en alguns dels assentaments del primer ferro localitzats a l’àrea de la desembocadura del riu Sénia. Per això, Tyrika podria ser la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat pre-iber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.

 

Els nostres avantpassats

El nou festival vol esdevenir un dels festivals ibers de referència a Catalunya i tindrà com a enclavaments principals el nucli antic d’Alcanar i el jaciment iber de la Moleta del Remei. Les activitats se centraran en tres eixos principals: un primer de divulgatiu amb exposicions, tallers, conferències i una jornada de portes obertes a la Moleta; un segon lúdico-festiu amb una zona de tavernes; i un tercer eix que serà el propi mercat tradicional de Sant Miquel amb demostracions d’oficis i artesans.

El programa d’activitats inclou una mostra d’oficis artesans, amb tallers sobre el treball al torn de terrisser, sobre el treball de la pauma —la fulla seca del Margalló— o l’elaboració de peces i figures en fang. Els més menuts de la casa podran gaudir d’un taller lúdic per a conèixer, a través del joc, les armes, la tècnica i la tàctica militar dels ibers. També s’han programat petites classes d’escriptura ibèrica. I els interessats en la gastronomia històrica podran participar en el taller per conèixer els intercanvis i el menjar antic a partir de la realització d’una recepta, consumir-la i endur-se el resultat a casa. A més, hi haurà menges ibers en les tavernes ibers i durant cada dia del festival diversos restaurants d’Alcanar oferiran menús històrics.

 

 

Dies de portes obertes i visites teatralitzades

Si encara no coneixeu el passat iber del nostre territori, aquesta és una oportunitat per aprofundir en la història i gaudir de les visites guiades al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor, a càrrec dels Serveis Educatius i Turístics del Museu de les Terres de l’Ebre. A més, també s’ha programat una jornada de portes obertes al poblat iber de la Moleta del Remei, un recinte emmurallat de gran importància que domina la zona sud de la Serra del Montsià. Pertanyent a la tribu ibèrica dels ilercavons, controlava bona part de la desembocadura de l’Ebre. Durant la seva ocupació, al llarg dels segles VII-II aC, va ser un important punt d’intercanvi de productes de luxe amb diferents pobles de la Mediterrània. Durant el festival es podrà gaudir d’una recreació històrica de la vida al jaciment. Us ho perdreu?

 

http://www.alcanarturisme.com

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top