Al poema ‘Ora Maritimi’, l’escriptor romà Aviè situa entre Peníscola i la desembocadura de l’Ebre un assentament anomenat Tyrichae, conegut també com Tyrika. En els seus textos, Aviè explica que es tractava d’un gran centre de poder ric i fortificat, punt d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Algun experts ubiquen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, on un dels assentaments que queia sota els seus dominis era el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei. Ara, Alcanar viatja als orígens de la seva història a través d’una altra Tyrika, la que dona nom al festival que vol aproximar a tots els públics el món dels ibers i les seves contribucions a la identitat del territori. “Els nostres orígens autòctons, abans que arribessin les cultures gregues i romanes, els trobem en el conjunt de tribus ibèriques. És una cultura que fins fa uns anys era molt desconeguda, però ara ja es coneix més gràcies al treball d’investigació que s’ha fet darrerament.

La intenció del festival, a més de la feina de difusió que fa de la cultura ibera, és la de despertar la curiositat històrica entre tots els perfils dels assistents

Nosaltres, tenint el patrimoni que tenim a Alcanar en relació a aquesta cultura, volem donar a conèixer qui eren els ibers i com vivien a través d’aquest nou projecte de difusió de patrimoni històric”, explica Helena Fibla, coordinadora del festival. Els dies 6 i 7 d’octubre, Alcanar celebrarà la segona edició de Tyrika, el festival iber de la localitat, una reformulació del tradicional Mercat Iber que s’hi celebra des de fa vint anys i que ara s’ha convertit en un esdeveniment de referència arreu de Catalunya ja que atrau visitants de tot el país. Exposicions, tallers, animacions, mostres d’artesania i diversos espectacles permetran reviure la història del municipi i entendre com vivien els seus avantpassats. “Totes les activitats que programem tenen rigor històric perquè hem recorregut a empreses especialitzades que, al darrere de les activitats que ofereixen, hi consta un treball d’investigació. Per tant, no són activitats poc documentades però sí que les adapten perquè siguin atractives i les puguin entendre tots els tipus de públic que vinguin al festival”, assenyala Fibla.

L’aigua, element central

El festival, que es desenvoluparà en dos ambients ben diferenciats: al nucli antic d’Alcanar i a la Moleta del Remei, girarà al voltant de l’ús de l’aigua i de les fonts fa 2.000 anys. De fet, l’espectacle de recreació històrica ‘L’aigua de la vida, l’aigua a la mort’ que tindrà lloc el diumenge 7 d’octubre a les 12h al poblat ibèric de la Moleta del Remei girarà al voltant d’aquest element en quant a recurs necessari per a viure però també es fixarà en l’utilització que se’n feia en diferents rituals de l’època. “La temàtica central la fem encaixar amb la del Cap de Setmana Iber que s’organitza des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i que enguany arriba a la divuitena edició. D’aquesta manera, la difusió que es fa d’aquests actes arriba a tots els racons del país i, a més, podem anar variant la temàtica del festival perquè no tots els anys es treballin els mateixos aspectes”, afirma Fibla.

La intenció del festival, a més de la feina de difusió que fa de la cultura ibera, és la de despertar la curiositat històrica entre tots els perfils dels assistents. El públic infantil també pren protagonisme amb un seguit de tallers dedicats a experimentar la història amb les pròpies mans. N’és una mostra la gimcana ‘Converteix-te en un guerrer/guerrera’ que s’anirà repetint al llarg dels dies del festival i que posarà a prova els més petits de casa per demostrar que són dignes de convertir-se en autèntics lluitadors ibers. També hi haurà tallers infantils d’escriptura ibèrica, en què els xiquets i xiquetes podran conèixer els símbols que utilitzaven els ibers per escriure i estampar els seus noms en iber en una samarreta; i tallers d’elaboració de peces amb fang en què podran elaborar recipients o atrevir-se a construir una caseta ibèrica. Grans i petits, podran aprendre a llatar, a encunyar moneda, a elaborar ungüents, a moldre el gra i, fins  i tot, a elaborar instruments musicals i aprendre a tocar-los.

Entre les moltes activitats previstes pel cap de setmana, en què els restaurants del municipi oferiran menús especials per a l’ocasió, es podran visitar també dues exposicions molt especials:  ‘El temps dels ibers: els objectes evolucionen’, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre; i una altra que recrea la Moleta del Remei i els recursos que s’hi utilitzaven elaborada a partir de clics a la Casa O’Connor, el centre d’interpretació de la cultura dels ibers a Alcanar.

Text: Judit Monclús

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top