D’entre totes les coses que destaquen de les Terres de l’Ebre, l’agricultura és una d’elles. Gràcies a la riquesa del territori i el clima que l’envolta, no es pot negar que la naturalesa juga de la seva banda. Un any més, toca parlar sobre l’oli i, a les Terres de l’Ebre, parlar d’oli és sinònim de Jesús, població situada al Baix Ebre.  

La clau de l’èxit a l’hora d’elaborar i conservar l’oli és la cura i la constància

El passat mes de febrer es va celebrar la trenta-cinquena edició de la Fira de l’Oli de Jesús. Un esdeveniment que s’ha consolidat i convertit en un referent a les Terres de l’Ebre per la qualitat dels olis participants i la professionalitat que gira al seu voltant.  Aquest any, excepcionalment,  s’ha endut el primer premi del Concurs de Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre un oli verge extra ecològic. Es tracta del Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual d’Alanterres d’Horta de Sant Joan. 

Oli fet a casa, d’origen ebrenc

En un indret tan únic de la Terra Alta com és Horta de Sant Joan, Albert Barrobés i la seva família produeixen l’oli d’oliva Montsagre. Un oli verd, afruitat i d’una intensitat moderada però equilibrada que compta amb un procés d’elaboració i conservació dut a terme amb molta cura. Aquest any 2019 era el primer cop que presentaven el seu producte a la Fira de l’oli de Jesús, tot i que ja ho havien fet anteriorment a la Fira Intercomarcal d’oli de la Ribera d’Ebre i en altres certàmens internacionals. 

Després de l’experiència i el premi, Barrobés assegura que se senten molt orgullosos de poder participar en una fira organitzada a les Terres de l’Ebre, ja que consideren que s’ha de donar suport a aquest tipus d’activitats per tal de promoure l’agricultura del territori. “Ens ha agradat la serietat que rodeja el Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre de la Fira de Jesús, ja que hi ha una gran varietat en el jurat i és molt gratificant que tot i les diferències entre ells, hagin coincidit en apreciar de manera similar la qualitat del nostre oli”, comenta orgullós. 

Premi per partida doble

L’oli d’Oliva Montsagre, no content amb endur-se el primer premi, decidit enguany pel Panell Oficial d’Olis Oficials de Catalunya, es va convertir també en el guanyador del premi al Millor Oli Gastronòmic, escollit per gastrònoms i xefs de prestigi nacional com Pep Nogué del Suplement de Catalunya Ràdio i Director Culinari del CIB (Culinary Institute of Barcelona) o el xef estrella Michelin del restaurant Les Moles, Jeroni Castell, entre d’altres. En la categoria de l’oli guanyador, el verge extra ecològic, es va endur el segon premi el D’Algars-Biocaseres de Caseres, i el tercer el Terra de Burgans de Maite Pallarès del Perelló. 

En el cas del guardonat, els olis que produeixen tenen un alt contingut de polifenols i antioxidants, la qual cosa suposa que no només aportin nutrients necessaris, sinó molts beneficis per la nostra salut. A més a més, els productors d’Alanterres es defineixen com una empresa que busca en la pràctica ecològica dels seus cultius una clara vocació irrenunciable de compromís amb la qualitat i el medi ambient. Tenen certificació emesa pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i apliquen la metodologia rigorosament.

Barrobés, que exporta mundialment i treballa intensament per consolidar aquests mercats exteriors, creu que aquest primer premi ajudarà a fer que el mercat de les Terres de l’Ebre, més enllà de la Terra Alta, conegui molt millor la marca i els productes que ofereixen. “Fires com la de Jesús promouen la qualitat i la cultura de l’oli. És impossible negar que la Fira de l’Oli de Jesús s’ha convertit en un esdeveniment de referència a les Terres de l’Ebre i suposa un estímul molt positiu per als productors ebrencs”, assegura. 

Vols rebre la revista en format digital?

Apunta’t a la família digital de l’Estel enviant-nos aquest formulari i rebràs cada mes la revista en PDF al teu e-mail!
Scroll to Top